ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αλλαγές στο νομοσχέδιο που προωθείται για την κατάργηση του Obamacare

ΗΠΑ: Αλλαγές στο νομοσχέδιο που προωθείται για την κατάργηση του Obamacare
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Yuri Gripas

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Mία τροποποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου Γκράχαμ-Κάσιντι μοιράστηκε την Κυριακή στους Ρεπουμπλικάνους, στη Γερουσία, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων για την κατάργηση του Obamacare.

Ακόμη και μετά την υιοθέτηση των τροποποιήσεων, η ηγεσία του κόμματος πρέπει να ξεπεράσει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις των γερουσιαστών Ραντ Πολ και Τζον Μακέιν που έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια την αντίθεσή τους ως προς το νομοσχέδιο. Επίσης, μέλη της Γερουσίας, όπως η Λίζα Μαρκόβσκι και η Σούζαν Κόλινς, δεν κρύβουν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους.

Σε μία προσπάθεια ν’ αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις της Μαρκόβσκι, το νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γηγενείς Αμερικάνοι και οι κάτοικοι της Αλάσκας, που έχουν γίνει δεκτοί στην επέκταση εφαρμογής του προγράμματος υπηρεσιών υγείας Medicaid, πριν από το 2020, θα εξακολουθήσουν να έχουν τις παροχές τους και μετά το αναφερόμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έφτασαν χθες το βράδυ σε προσωπικό της Γερουσίας και τα οποία έχει στην διάθεσή του το CNNi.

Η Μαρκόβσκι ανησυχεί για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που θα έχει ο γηγενής πληθυσμός της Αλάσκας, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες σε παροχές υγείας που τον χαρακτηρίζουν. Άλλη τροποποίηση στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι η πολιτεία της Αλάσκας θα λάβει επιπλέον ποσοστό 25% στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Medicaid, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό φτώχειας των κατοίκων.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η επέκταση εφαρμογής του Medicaid θα τερματιστεί το 2020, ενώ δεν θα εφαρμόζεται για τις πολιτείες που μέχρι τότε δεν έχουν δρομολογήσει την επέκτασή του. Από την ίδια χρονιά, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται επί τη βάσει ενός μοντέλου που θα στηρίζεται στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Όπως και στα προηγούμενα νομοσχέδια που έχουν καταθέσει οι Ρεπουμπλικάνοι, το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι θα καταργεί τα πρόστιμα προς τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, που προέβλεπε το Obamacare, για όσους δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και για όσους επιχειρηματίες δεν την προσέφεραν στους εργαζόμενους που απασχολούσαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν αποτυχημένα να καταργήσουν το Obamacare τον Ιούλιο στη Γερουσία προτείνοντας παράταση για την εφαρμογή του κατά την επόμενη διετία.

Οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς καταψήφισαν την κατάργηση του Obamacare στα τέλη Ιουλίου, με τον Μακέιν να θέτει θέμα επί της διαδικασίας, ενώ η Κόλινς και η Μαρκόβσκι επικαλέστηκαν τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών στο Μέιν και στην Αλάσκα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 52 εδρών έναντι 48 των Δημοκρατικών στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας. Η διαδικασία με την οποία θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι, απαιτεί πλειοψηφία 50 γερουσιαστών κι έτσι το περιθώριο απώλειας ψήφων για τους Ρεπουμπλικάνους περιορίζεται στους δύο γερουσιαστές, καθώς οι Δημοκρατικοί είναι παντελώς αρνητικοί στην κατάργηση του Obamacare.

Republican health care bill revised to target key votes

By MJ Lee, Lauren Fox, Phil Mattingly and Tami Luhby, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ