ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Σίνζο Άμπε

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Σίνζο Άμπε
REUTERS/Toru Hanai

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς ζητά νέα λαϊκή εντολή για να ξεπεραστεί «μια εθνική κρίση».

Ο Άμπε δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για να διαθέσει μέρος των εσόδων από μια σχεδιαζόμενη μελλοντική αύξηση φόρων σε κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδεία, ενώ επιδιώκει στήριξη προς τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Θα διαλύσω την κάτω βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άμπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Κομέιτο, ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, δήλωσε ότι εκτιμά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η απόφαση θεωρείται από πολλούς ότι έχει στόχο να εκμεταλλευθεί τα προσφάτως βελτιωθέντα ποσοστά στήριξης της κυβέρνησης και την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

2017 09 25T092735Z 1564031057 RC1346297E00 RTRMADP 3 JAPAN ELECTION

REUTERS/Toru Hanai

Ο Άμπε, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας που χρειάζεται για να πετύχει τον μακρόχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος, σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Άμπε κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση για τη Βόρεια Κορέα. Και δεδομένων των απροσδόκητων αποτελεσμάτων σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «άσχημης έκπληξης» για τον Ιάπωνα ηγέτη.

2017 09 25T093102Z 903737709 RC14F93F6200 RTRMADP 3 JAPAN ELECTION

REUTERS/Toru Hanai

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Άμπε θα υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει με τη σχεδιαζόμενη αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων στο 10% από το 8% το 2019 αλλά θα αυξήσει το ποσοστό των εσόδων που δαπανούνται για την παιδική μέριμνα και την παιδεία.

Ο Άμπε ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιου να δημιουργήσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 17,8 δισεκ. δολαρίων έως τα τέλη του έτους, εστιασμένο στην παιδική μέριμνα και την παιδεία και ενθαρρύνοντας τις επιχειρηματικές επενδύσεις και διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ