ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί: Φόβοι για άμεση έκρηξη (pics)

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί: Φόβοι για άμεση έκρηξη (pics)
REUTERS/Darren Whiteside

Το Όρος Αγκούνγκ, ηφαίστειο στο Μπαλί της Ινδονησίας, δείχνει και πάλι δείγματα «ζωής» ξυπνώντας μνήμες από την τελευταία φονική του έκρηξη πριν από περίπου 50 χρόνια. Οι Αρχές του νησιού είναι σε πλήρη συναγερμό και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από μία πιθανή έκρηξη.

Οι Αρχές έχουν απομακρύνει από τις εστίες τους περισσότερους από 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού της Ινδονησίας, ενώ έχει δημιουργηθεί και περίμετρος ασφαλείας 12 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Κατά μήκος των περιοχών που κινδυνεύουν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες. «Εισέρχεστε σε ζώνη ηφαιστειακού κινδύνου», ενημερώνουν οι ταμπέλες όσους πλησιάζουν τις επικίνδυνες περιοχές.

Το Εθνικό Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας παρακολουθεί στενά τη σεισμική δραστηριότητα στο σημείο προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο έκρηξης. Λόγω αυτού το επίπεδο κινδύνου αναθεωρήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την περασμένη Παρασκευή.

Το Μπαλί είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ειδικά για τους Αυστραλούς. Το προξενείο της χώρας (Αυστραλίας) έχει προειδοποιήσει τους πολίτες του, που κάνουν διακοπές στο νησί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ έχει συστήσει το ίδιο και σε όσους θα ταξιδέψουν αεροπορικώς το επόμενο διάστημα.

Το Όρος Αγκούνγκ είναι γύρω στα 70 χιλιόμετρα μακριά από την πιο δημοφιλή τουριστική περιοχή του νησιού.

2017 09 24T005909Z 1879172351 RC1C78E8FB40 RTRMADP 3 INDONESIA VOLCANO

(REUTERS/Darren Whiteside)

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Μπαλί στο CNNi, παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης δεν έχει ακυρωθεί καμία πτήση. Εννέα αεροδρόμια στην γύρω περιοχή έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται εντατικά για την ανάγκη μεταφοράς τουριστών, ενώ παράλληλα, όπως ενημερώνουν οι Αρχές, οι τουρίστες μπορούν να φύγουν από το νησί και με άλλα μέσα, όπως με πλοία.

Ωστόσο, οι τουριστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει όσους μένουν στο νησί να προμηθευτούν με μάσκες σε περίπτωση που εκραγεί το ηφαίστειο.

Τον Μάρτιο του 1963, όταν είχε εκραγεί τελευταία φορά το Όρος Αγκούνγκ, είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.000 άτομα και είχαν καταστραφεί πολλά χωριά κατά μήκος του βουνού.

2017 09 25T091401Z 100833121 RC1D4FC78BD0 RTRMADP 3 INDONESIA VOLCANO

(Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους/Antara Foto/Fikri Yusuf via REUTERS)

Fears Bali volcano is about to erupt, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ