ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: H EE έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση

Γιούνκερ: H EE έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση
REUTERS/Christian Hartmann

Συγχαρητήρια επιστολή στην 'Ανγκελα Μέρκελ για την «ιστορική» της νίκη της στις εκλογές για τέταρτη συνεχόμενη φορά, απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε και τηλεφωνικά με την Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεδομένων των «παγκόσμιων προκλήσεων», η Ευρώπη χρειάζεται μια «δυνατή» γερμανική κυβέρνηση «τώρα περισσότερο από ποτέ», η οποία θα μπορεί «να διαμορφώσει ενεργά το μέλλον της ηπείρου».

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα συμβάλλουν σε αυτόν το σκοπό. Ερωτηθείς σχετικά με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ του ευρωσκεπτιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι:

H Επιτροπή έχει πίστη στη Δημοκρατία και ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη να αποφευχθεί ο εφησυχασμός, να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ αυτών που αμφισβητούν τις πολιτικές μας και αυτών που απλά επιθυμούν την καταστροφή της ΕΕ και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τη ρητορική του λαϊκισμού και εξηγώντας καλύτερα την Ευρώπη.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα επηρεάσει τις προωθούμενες αλλαγές στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η γενικότερη «θετική ανταπόκριση» στην ομιλία του Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης «ενθαρρύνει» την Επιτροπή για τα επόμενα βήματα, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την ομιλία περιγράφονται λεπτομερώς η κατεύθυνση και ο οδικός χάρτης για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Μέρκελ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ