ΚΟΣΜΟΣ

Γνωρίστε την μία και μοναδική γυναίκα «αράχνη» της Κίνας

Γνωρίστε την μία και μοναδική γυναίκα «αράχνη» της Κίνας
odditycentral.com

Η Luo Dengping έχει γίνει διάσημη ως η μία και μοναδική γυναίκα σε ένα γκρουπ γνωστό και ως «spider men» που αναρριχούνται σε απόκρημνα βράχια με πάνω από 100 μέτρα ύψος, χωρίς σχοινιά ή κάποιο εξοπλισμό προστασίας , για να διασκεδάσουν τους τουρίστες της κινεζικής επαρχίας Guizhou.

Οι άντρες της φυλής των Miao, στα Νοτιοδυτικά της Κίνας, αναρριχώνται χωρίς προστασία σε κοφτερά βράχια εδώ και αιώνες. Αρχικά ανέπτυξαν αυτή τη δεξιότητα ως μέρος μίας παράδοσης ταφής, καθώς ανέβαζαν τα φέρετρα των συγγενών τους ψηλά στους βράχους με σκοπό να τα τοποθετήσουν σε μικρές σπηλιές ή να τα κρεμάσουν στην άκρη του γκρεμού, όπως έκανε η φυλή Tana Toraja, στην Ινδονησία.

Όπως αναφέρει το odditycentral.com που δημοσιεύει το θέμα με την πάροδο του χρόνου η πρακτική αυτή έπεσε στην αφάνεια αλλά οι άνθρωποι, της φυλής Miao συνέχισαν να σκαρφαλώνουν στους υπέροχους κατακόρυφους βράχους του Ziyun για να συλλέξουν σπάνια θεραπευτικά φυτά που θεωρούνταν πως θεράπευαν το άσθμα και τους ρευματισμούς.

Ωστόσο, καθώς η δυτική ιατρική άρχισε να παίρνει προβάδισμα έναντι της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, οι «άνδρες αράχνη» βρήκαν τους εαυτούς τους να παλεύουν για να υποστηρίξουν την οικογένειά τους.

Στη σύγχρονη εποχή, μόνο μερικά άτομα από την φυλή των Miao συνεχίζουν αυτή την αρχαία παράδοση και μία από αυτές είναι γυναίκα.

china 1

Πηγή: odditycentral.com

Παραδοσιακά, μόνο οι άνδρες αυτής της φυλής θεωρούνταν αρκετά γενναίοι και με τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να γίνουν «άνδρες αράχνη» αλλά η Luo Dengping δεν είχε άλλη επιλογή από το να «σπάσει» τα κοινωνικά πρότυπα και να ακολουθήσει την πρακτική αυτή.

Όντας η κόρη ενός δεξιοτέχνη «άνδρα αράχνη», και χωρίς αδερφούς για να συνεχίσουν την παράδοση της οικογένειας, η Luo ξεκίνησε να σκαρφαλώνει βράχους κοντά στο χωριό Getuhe όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Στην αρχή όπως η ίδια δήλωσε αισθάνθηκε φόβο και δύσκολε μπορούσε να μετακινηθεί πάνω στον ασταθή βράχο, αλλά καθώς ο χρόνος περνούσε τελειοποίησε τις δεξιότητές της και ουσιαστικά κατάφερε να αναρριχάται στους πελώριους βράχους χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια της κάτι που στο τέλος εξελίχθηκε σε καθημερινή της ρουτίνα.

Η Luo Dengping μεγαλώνοντας εγκατέλειψε το χωριό της και έγινε οικονομική μετανάστρια σε μία οικοδομή στην περιοχή Guangzhou. Επέστρεψε όμως πίσω στον τόπο της το 2000, παντρεύτηκε έναν συγχωριανό της και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Για να βοηθήσει οικονομικά τον σύζυγό της, που εργάζεται ως οδηγός φορτηγών, περιστασιακά σκαρφάλωνε βράχους προς αναζήτηση θεραπευτικών φυτών τα οποία στη συνέχεια τα πωλούσε. Τότε, το 2015 η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το βουνό karst ως τουριστικό προορισμό, και ξεκίνησε να προσλαμβάνει άνδρες αράχνες για να εξασκούν τις δεξιότητές τους για ψυχαγωγικούς λόγους.

china 2

Πηγή: odditycentral.com

Η 37χρονη Luo έγινε η πρώτη γυναίκα αράχνη στην ομάδα των πέντε ανδρών αράχνη της φυλής των Miao που επιδείκνυαν τις δεξιότητες τους και το θάρρος τους μπροστά στους τουρίστες, δύο φορές την ημέρα.

Δουλεύει από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, για έναν μηνιαίο μισθό των 3,000 yuan (US$458). Παρά το γεγονός πως δεν μπορούν να την πληρώνουν αρκετά για να ρισκάρει την ζωή της κάθε ημέρα, δύο φορές την ημέρα, η Luo Dengping δεν έχει πρόβλημα καθώς είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα έκανε και μάλιστα δωρεάν. Τώρα τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει και κάτι στην οικογένειά της.

«Δεν είναι τόσο κακό, γιατί η τουριστική περιοχή είναι σε κοντινή απόσταση από εμένα οπότε μπορώ να φροντίσω τα παιδιά μου» είπε η Luo στην Shanghai Daily. « Μας παρέχουν επίσης γεύμα, κάτι που επίσης είναι καλό. Θέλω τα παιδιά μου να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο».

Ερωτηθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως είναι η μόνη γυναίκα που εξασκεί μία παράδοση που για αιώνες ήταν ανδροκρατούμενη, η Luo Dengping απαντά «Νομίζω πως άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι, εάν οι άντρες μπορούν να το κάνουν, μπορώ να το κάνω και εγώ».

Ως προς υποδείξεις για την αναρρίχηση απόκρημνων βράχων η Luo έχει να πει « αγγίξτε τον βράχο πρώτα με το χέρι ή το πόδι σας. Εάν δεν μπορείτε να το αγγίξετε μην κουνηθείτε».

china 3

Πηγή: odditycentral.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ