ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η ακτιβίστρια Λουντμίλα Αλεξέγιεβα καταγγέλλει τον Πούτιν για θρησκευτικές διώξεις

Ρωσία: Η ακτιβίστρια Λουντμίλα Αλεξέγιεβα καταγγέλλει τον Πούτιν για θρησκευτικές διώξεις
WIKIPEDIA

Η επικεφαλής του ρωσικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι στη Μόσχα Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, κατά την διάρκεια της φθινοπωρινής συνάντησης, που θα έχουν τα μέλη του Συμβουλίου για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργεί παρά τον Ρώσο πρόεδρο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προτίθεται να αναφερθεί στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται Ρώσοι πολίτες που πιστεύουν σε άλλα θρησκευτικά δόγματα.

«Προτίθεμαι να μιλήσω στον αρχηγό του κράτους για την απροκάλυπτη επίθεση που πραγματοποιούν οι κρατικές δυνάμεις εναντίον όλων των εκκλησιών, εκτός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας. Επιτίθενται επίσης και εναντίον των Ορθοδόξων που δεν υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα.

Η ίδια είπε επίσης ότι στην εισήγηση της θα αναφερθεί στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι οπαδοί της Σαϊέντολογίας. «Το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι της Μόσχας, πάντα υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των πιστών, επί Σοβιετικής εξουσίας υπερασπιζόμασταν όσους ανήκαν στην Εκκλησία της Πεντηκοστής ή στην Εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, και τώρα έγραψα μια επιστολή με την οποία υπερασπίζομαι του σαϊεντολόγους, επειδή γι' αυτούς τους ανθρώπους η πίστη είναι σημαντική όπως είναι για μένα σημαντικές οι πεποιθήσεις μου», επεσήμανε η γνωστή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή «της κρατικής θρησκείας αντιτίθεται στο Σύνταγμα».

Η εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε συλλογική επιστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τον πρόεδρο Πούτιν, η οποία φέρει επίσης την υπογραφή της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, μέσω της οποίας εκφράζουν την υποστήριξη τους προς τα άτομα που πιστεύουν στην Σαϊεντολογία, τα οποία συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη με την κατηγορία ότι ανέπτυσσαν εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Τα μέλη της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας της Αγίας Πετρούπολης παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, ότι διοργάνωσαν μαθήματα και κύκλους μαθημάτων επ’ αμοιβή χωρίς την ανάλογη έγκριση των αρχών, και πως τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές έφτασαν τα 276 εκατομμύρια ρούβλια. Τα μέλη της εν λόγω ομάδας συνελήφθησαν στις 6 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα στα γραφεία της θρησκευτικής οργάνωσης, άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) πραγματοποίησαν έρευνες με βάση τα άρθρα του Ποινικού κώδικα «Περί παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας» «Καλλιέργειας μίσους και εχθρότητας» και περί «Σύστασης εξτρεμιστικής εταιρείας». Οι αρχές κατάσχεσαν τα βιβλία και υλικά που θεωρούνται ως εξτρεμιστικά. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας θεωρείται εξτρεμιστική κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ