ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύει την άμυνά της η Βόρεια Κορέα μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών

Ενισχύει την άμυνά της η Βόρεια Κορέα μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών
KCNA via REUTERS

Ενισχύει την άμυνά της στην ανατολική της ακτή η Βόρεια Κορέα, λίγες μόνον ώρες μετά τους ισχυρισμούς της ότι οι ΗΠΑ της έχουν «κηρύξει τον πόλεμο», απειλώντας παράλληλα να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά που πετούν κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Βορράς επανατοποθετεί αεροσκάφη στην ανατολική ακτή του, ενώ παίρνει και άλλα μέτρα, μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών σε κοντινή απόσταση από την κορεατική χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της Βόρειας Κορέας σημειώνεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη, μετά και την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και τις εκατέρωθεν απειλές που ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.

Μάλιστα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου από την αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως η Πιονγκγιάνγκ έχει κάθε δικαίωμα να λάβει τα μέτρα της, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάρριψη αμερικανικών βομβαρδιστικών «ακόμη και όταν αυτά δεν βρίσκονται μέσα στον εναέριο χώρο μας».

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ μας κήρυξαν τον πόλεμο», είπε ο Ρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι επιδείξεις ισχύος σε συνδυασμό με τις λεκτικές απειλές, θα μπορούσαν να έχουν άσχημη κατάληξη, προειδοποίησε μιλώντας στο CNNi ο αντιπρόεδρος του Stratfor, Ρότζερ Μπέικερ

«Οι Βορειοκορεάτες εκτιμούν ότι οι απειλές τους θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ, την ώρα που και η αμερικανική πλευρά σκέφτεται ακριβώς το ίδιο, και όλο αυτό θα καταλήξει σε μια κατάσταση που η μία πλευρά θεωρεί τις απειλές της άλλης σαν βήμα πολέμου», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και στις δύο πλευρές, δεδομένου ότι οι Νοτιοκορεάτες θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση πολέμου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (...) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα σε μια γενικευμένη σύρραξη», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

Άμεση ήταν και η απάντηση της Ουάσινγκτον στις αιτιάσεις της Βόρειας Κορέας με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κατίνα Άνταμς, να τονίζει μιλώντας στο CNNi, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κηρύξει πόλεμο στη Βόρεια Κορέα».

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», πρόσθεσε.

Επίσης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να στέλνουν οι ΗΠΑ αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύσει πυρά σε αεροσκάφη ή σε πλοία άλλων κρατών σε διεθνή εναέριο χώρο ή στη θάλασσα».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, ο οποίος σχολιάζοντας την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B Lancerστον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε: «Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο. Έχουμε το δικαίωμα να πετούμε εκεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ