ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ: Κατερρίφθη το αεροπλάνο του;

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ: Κατερρίφθη το αεροπλάνο του;
Wikipedia

Μυστική έκθεση του ΟΗΕ δίνει νέα τροπή στην αεροπορική τραγωδία που σκότωσε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Νταγκ Χάμαρσκελντ. Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν πως η συντριβή του αεροσκάφους του σε αφρικανικά εδάφη το 1961 ίσως να μην ήταν ατύχημα, αλλά αποτέλεσμα κατάρριψης από άλλο αεροπλάνο.

Η έκθεση παραδόθηκε στον νυν ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο μήνα και περιέχει άγνωστες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του Χάμαρσκελντ, που συγκεντρώθηκαν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, του Καναδά και της Γερμανίας.

Ο Χάμαρσκελντ ήταν Σουηδός διπλωμάτης και ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το 1953. Όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του βρισκόταν σε ειρηνευτική αποστολή στο Κονγκό, που μαστιζόταν από διαμάχες μεταξύ ανταρτών και της κυβέρνησης.

Τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου και ενώ όδευε από την πόλη Κινσάσα του Κονγκό στην Ντόλα της Ζάμπια, όπου είχαν συνάντηση οι ηγέτες των βρετανικών αποικιών με θέμα την ένταση, το αεροσκάφος του κατέπεσε σκοτώνοντας τον ίδιο και τα άλλα 15 άτομα.

Οι έρευνες των βρετανικών Αρχών μετά το δυστύχημα υποδείκνυαν πως το ατύχημα σημειώθηκε λόγω λάθους του πιλότου, ενώ η έρευνα που είχε διεξάγει ο ΟΗΕ δεν είχε επιφέρει τελικό αποτέλεσμα. Από τότε ανεξάρτητοι ερευνητές συνέχισαν να «σκαλίζουν τα συντρίμμια» της τραγωδίας για να βρουν τι ήταν τελικώς αυτό που στέρησε την ζωή από 16 άτομα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε πιέσεις από ορισμένους εξ΄ αυτών να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης του Χάμαρσκελντ, όπως και έγινε το 2015.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας και συντάκτης της έκθεσης, Μοχάμεντ Σάντε Οθμάν, ανακάλυψε πως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είχαν στη διάθεσή τους ραδιοφωνικές παρεμβολές από το σημείο της συντριβής, πράγμα που μπορούσε να λύσει το μυστήριο των 56 ετών μέσα σε λίγα λεπτά.

«Είμαι υπόχρεος για τη βοήθεια που έλαβα», έγραψε ο Οθμάν στην αναφορά του, που δημοσιεύει ο Guardian. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως όσο εμβαθύναμε την έρευνα» στα ραδιοφωνικά αρχεία από την περιοχή βρίσκαμε πολύ σημαντικά στοιχεία.

dan

(Wikipedia)

Μερικά από τα σημαντικά ευρήματά του είναι:

  • Τον Φεβρουάριο του 1961 οι Γάλλοι παρείχαν κάτω από άκρα μυστικότητα τρία μαχητικά αεροσκάφη στους αντάρτες του Κονγκό «παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Τα εν λόγω αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί σε αερομαχίες.
  • Το 1967 ένας Βέλγος πιλότος, ο οποίος εργαζόταν ως μισθοφόρος των ανταρτών, είχε πληροφορήσει τον Γάλλο διπλωμάτη, Κλοντ ντε Κεμουλαριά πως είχε κάνει ρίψη προειδοποιητικών πυρών προς το αεροσκάφος του Χάμαρσκελντ για να το αναγκάσει να αλλάξει πορεία και να μην μεταβεί στη Ντόλα. Τα πυρά είχαν χτυπήσει το φτερό του αεροσκάφους. Ο Οθμάν δεν κατάφερε να εντοπίσει τον πιλότο για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες
  • Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ροδεσίας (σημερινή Ζάμπια) έκαναν υποκλοπές επικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο της συντριβής του αεροπλάνου και είχαν ακροβολισμένους μυστικούς πράκτορες. Στα αρχεία της Βρετανίας λοιπόν πρέπει να υπάρχουν σημαντικότατες πληροφορίες για την ημέρα του δυστυχήματος.
  • Οι ΗΠΑ είχαν εξελιγμένα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης «εντός και γύρω από την Ντόλα» όπως και κατασκόπους στην περιοχή τη νύχτα της συντριβής, άρα η Ουάσιγκτον θα μπορεί να παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Μετά τον θάνατο του Χάμαρσκελντ ένας μάρτυρας είχε κάνει λόγο για ένα δεύτερο αεροσκάφος στην ίδια περιοχή, όμως οι ερευνητές δεν είχαν συμπεριλάβει την μαρτυρία στον φάκελό τους. Δεν είχαν δώσει την πρέπουσα σημασία και στην μαρτυρία ενός επιζώντα της πτήσης, του Χάρολντ Τζουλιέν. Ο Τζουλιέν είχε δει «σπινθήρες στον ουρανό» λίγο πριν πέσει το αεροπλάνο.

«Βάσει των πληροφοριών που έχουμε, φαίνεται πιθανό να υπήρξε εξωτερική απειλή που οδήγησε στη συντριβή, είτε μέσω ευθείας επίθεσης, είτε μέσω στιγμιαίας απόσπασης της προσοχής των πιλοτών» που τελικώς οδήγησε στο μοιραίο, συμπέρανε ο Οθμάν στο τελικό του κείμενο.

«Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες που είδαν περισσότερα από ένα αεροσκάφη στον αέρα», ανέφερε ο ερευνητής. Εντός των πιθανών σεναρίων της συντριβής συμπεριλαμβάνεται και η πιθανότητα το αεροπλάνο να φλεγόταν πριν ακόμη συντριβεί στο έδαφος. «Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να απορριφθούν ευκόλως».

Στην αναφορά του ο Οθμάν τόνισε πως τα πλέον σημαντικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προήλθαν από ξένες κυβερνήσεις και κάλεσε όσους έχουν στην διάθεσή τους επιπλέον υλικό να το δώσουν για να μπορέσει να διαλευκάνει την υπόθεση. «Κάθε τέτοιο στοιχείο ...αν μπορεί να διασταυρωθεί, θα βοηθήσει να αποδείξουμε ή όχι μερικές από τις υποθέσεις μας, κάτι που θα μας φέρει στο τέλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ