ΚΟΣΜΟΣ

«Φουντώνει» η κόντρα Ντόναλντ Τραμπ - NFL (pics&vid)

«Φουντώνει» η κόντρα Ντόναλντ Τραμπ - NFL (pics&vid)

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και επαγγελματιών αθλητών, που ανθίστανται στις καταγγελίες του πλανητάρχη και επιμένουν να διαμαρτύρονται γονατίζοντας κατά την διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Τραμπ «φουντώνει» περισσότερο την κόντρα ζητώντας την θέσπιση κανονισμού που να απαγορεύσει από τους αθλητές να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενδείξεις διαμαρτυρίας.

«Το NFL (Εθνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου) έχει ένα σωρό κανόνες και κανονισμούς. Η μόνη του επιλογή είναι να θεσπίσει έναν κανόνα που να απαγορεύει να γονατίζεις κατά την διάρκεια του Εθνικού Ύμνου», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Για Πέμπτη ημέρα λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ανοιχτά την πλήρη αντίθεσή του στην επιλογών – κυρίως αφροαμερικανών – αθλητών να γονατίζουν κατά την διάρκεια της ανάκρουσης για να διαμαρτυρηθούν για τις φυλετικές διακρίσεις κατά μελών της αμερικανικής κοινωνίας.

Την Δευτέρα ο πλανητάρχης επικρότησε δύο ομάδες, οι αθλητές των οποίων επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά κινητοποιήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Οι Arizona Cardinals ένωσαν τα χέρια τους και στάθηκαν προσοχή κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου, ενώ οι Dallas Cowboys επέλεξαν να γονατίσουν... πριν από αυτόν.

Η κόντρα των δύο πλευρών ξεκίνησε ύστερα από τις έντονες τοποθετήσεις του Τραμπ, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ομάδων να απολύσουν όποιον δεν σέβεται τη διαδικασία. Η τοποθέτηση του ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στους κύκλους των επαγγελματιών αθλητών, αλλά και άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο για τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο στο ίδιο του το κόμμα.

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε πως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του προέδρου του. Ο κόσμος ασκεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, τόνισε ο Ράιν. «Η άποψή μου βέβαια είναι πως δεν θα έπρεπε να το κάνουμε κατά την διάρκεια του ύμνου», είπε ωστόσο.

2017 09 25T144709Z 976906117 RC1DD412C3A0 RTRMADP 3 USA TRUMP SPORTS

(Action Images via Reuters/Andrew Boyers)

Η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην εκλογική «μάχη» του 2016 για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του πλανητάρχη ως «σφύριγμα ενός τεράστιου σκύλου στους υποστηρικτές του». «Επιλέγει στρατηγικά σε ποιον θα επιτεθεί και στέλνει ένα μήνυμα», είπε σε συνέντευξή της στο CBS.

Ο άνθρωπος που έχει γίνει το πρόσωπο του κινήματος διαμαρτυρίας στα γήπεδα είναι ο Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος πρώτος γονάτισε για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία κατά αφροαμερικανών.

2017 09 23T151029Z 372410561 RC1309B98640 RTRMADP 3 FOOTBALL NFL

(O Κόλιν Κάπερνικ (στο κέντρο)/Kirby Lee-USA TODAY Sports)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ