ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το εθνικιστικό κόμμα προειδοποιεί τους Κούρδους για πόλεμο

Τουρκία: Το εθνικιστικό κόμμα προειδοποιεί τους Κούρδους για πόλεμο
Υποστηρικτές του MHP διαδηλώνουν κατά του δημοψηφίσματος των ιρακινών Κούρδων REUTERS/Kemal Aslan

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε πως χιλιάδες Τούρκοι εθελοντές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Κιρκούκ και σε άλλες πόλεις του Ιράκ προκειμένου να υπερασπιστούν τον πληθυσμό των Τουρκμένων της χώρας, απαντώντας έτσι στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για την ανεξαρτησία των ιρακινών Κούρδων. 

Η πόλη, όπου διαμένουν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το 2014 και οι κουρδικές Αρχές συμπεριέλαβαν την πόλη αυτή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, προκαλώντας την οργή της ιρακινής κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να στείλει στρατεύματα με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής σύρραξης.

«Τουλάχιστον 5.000 εθνικιστές εθελοντές είναι έτοιμοι και βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να ενταχθούν στη μάχη για την ύπαρξη, την ενότητα και την ειρήνη στις τουρκικές πόλεις όπου διαμένουν οι Τουρκμένοι, ιδίως στο Κιρκούκ» τόνισε ο πρόεδρος του MHP, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματος.

«Οι Τουρκμένοι δεν είναι απροστάτευτοι ή μόνοι. Ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψουμε αντιμέτωπους με μια οδυνηρή εθνοκάθαρση και την απώλεια της ιθαγένειάς τους. Η απόφασή μας είναι οριστική, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ο λόγος μας είναι εγγύηση», σημείωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Να σημειωθεί πως το «ναι» σημειώσε σαρωτικά ποσοστά στο δημοψήφισμα, συγκεντρώνοντας το 92,73%, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια εκλογική επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ