ΚΟΣΜΟΣ

Οι εννέα υποψήφιοι «κληρονόμοι» του Σόιμπλε

Οι εννέα υποψήφιοι «κληρονόμοι» του Σόιμπλε
REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι γερμανικές εκλογές μπορεί να τελείωσαν τα προβλήματα όμως για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως τώρα άρχισαν. Η Μέρκελ καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση «Τζαμάικα», δηλαδή τη συμμαχία με τους φιλελευθέρους και τους Πράσινους.Η συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη οδηγεί σε πολλές αλλαγές στην γερμανική ηγεσία με την πιο σημαντική, ως τώρα, να είναι η μετακίνηση του «σκληρού» γερμανού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ.

Η συγκεκριμένη αποτελεί θέση κλειδί και δεν υποβιβάζει τον εξαιρετικά δημοφιλή στη Γερμανία Σόιμπλε. Αντιθέτως, του επιτρέπει να αποκτήσει έναν ακόμα πιο βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, δεδομένης της παρουσίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο των ακροδεξιών του AfD.

Ωστόσο, τώρα τα τρία κόμματα πρέπει να βρουν από κοινού τον νέο υπουργό Οικονομικών. Οι πρώτες συζητήσεις αναφέρουν ότι τη θέση αναμένεται να καταλάβει κάποιο στέλεχος των Φιλελευθέρων. Με δεδομένη την πολιτική της βαρύτητα, ο επικεφαλής τους θα έχει τον πρώτο λόγο.

Ο λόγος για τον 38χρονο πολιτικό, Κρίστιαν Λίντνερ, που «ανέστησε» ουσιαστικά το FDP μετά την αποτυχία του κόμματος να μπει στη Γερμανική Βουλή το 2013. Ο Λίντνερ εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 όταν ήταν μόλις 21 ετών και αποτέλεσε το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, είχε προλάβει να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του και να εργαστεί για μικρό διάστημα σε μία start-up.Αξίζει να επισημανθεί πως ο ίδιος δεν χαίρει θερμής αποδοχής από την καγκελάριο όσον αφορά την πλήρωση της θέσης του συγκεκριμένου υπουργείου.

2017 09 24T173227Z 218365188 UP1ED9O1CQ2P1 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION REACTION LINDNER

Πηγή: REUTERS/Ralph Orlowski

Ένα ακόμα μέλος του FDP που διεκδικεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι και ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι ο οποίος είναι 65 ετών. Ο Κουμπίτσκι εκλέχθηκε στην Μπούντεσταγκ τη δεκαετία του '90, και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στο κρατίδιο Σλέσβιγκ - Χολστάιν, όπου συνεργάστηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους όπως ακριβώς δηλαδή πρόκειται να γίνει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο τώρα.

2017 09 25T110624Z 2135091268 UP1ED9P0UUN0F RTRMADP 3 GERMANY ELECTION REACTION FDP

Πηγή: REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Βόλκερ Βίσινγκ ετών 47 και πρώην μέλος της Επιτροπής Οικονομικών. Ο Βίσινγκ υπουργός οικονομίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ρηνανία - Παλατινάτου είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής και προέρχεται από την αμπελουργική περιοχή του Παλατινάτου. Αποτελεί μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος και είναι πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος. Ο ίδιος ως υπουργός οικονομίας έχει συνεργασθεί με τους Πράσινους στην κυβέρνηση της περιοχής του.

volker

Πηγή: Twitter/ Volker Wissing

Έταιρος υποψήφιος είναι και ο 50χρονος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ,ο οποίος κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Georgetown ενώ ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπηρέτησε στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Είναι ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, υπουργού οικονομίας στις κυβερνήσεις του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του Χέλμουτ Κολ.

Alexander Graf Lambsdorff

Πηγή: Facebook/Alexander Graf Lambsdorff

Ο τελευταίος υποψήφιος από τους φιλελεύθερους είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο 66χρονος Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος αναφέρεται από το Βερολίνο ως πιθανός υπουργός περισσότερο για τις διεθνείς επαφές του παρά για τις πολιτικές του σχέσεις.

werner

Πηγή: Wikipedia

Όσον αφορά τους Χριστιανοδημοκράτες δύο είναι οι κύριοι υποψήφιοι.Η πρώτη, και η μόνη γυναίκα στην λίστα, είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η 58χρονη Ούρσουλα βαν ντερ Λόϊεν η οποία έχει υπηρετήσει την κυβέρνηση και στις τρεις θητείες της παρά του ότι δεν θεωρείται εκ των στενών συνεργατών της Μέρκελ. Μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Η ίδια το 2011 είχε προτείνει στην Καγκελάριο να αναγκάσει τα προβληματικά κράτη του ευρώ να καταθέσουν αποθεματικά ως ασφάλεια ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε. Με την κρίση χρέους να έχει μειωθεί η βαν ντερ Λόιεν ευελπιστεί πλέον σε μια καλύτερη θέση

2017 09 03T202701Z 2143317433 RC121968E6A0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο έταιρος υποψήφιος έιναι ο φιλοευρωπαίος επικεφαλής του προσωπικού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ, ο 59χρονος Πίτερ Αλτμάγιερ με μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε: του ανατέθηκε κι έφερε εις πέρας την ενεργειακή στροφή από τις κλασικές πηγές στις ανανεώσιμες και κατόπιν υπήρξε πετυχημένος συντονιστής στην κρίση των προσφύγων. Το γεγονός ότι ο Αλτμάγιερ στερείται σημαντικών οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχει μικρότερη σημασία από το αν η Μέρκελ μπορεί να αντέξει να του αναθέσει μια δουλειά που απαιτεί συχνά ταξίδια στο εξωτερικό.

2017 09 27T080641Z 212057905 RC1BF5CD00B0 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ένας ακόμη υποψήφιος για τη θέση του Σόιμπλε είναι ο 50χρονος υπουργός Οικονομικών στο ελεγχόμενο από το CSU κράτος της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, που από το 2011 καταγράφεται ως δυνητικός υποψήφιος. Παρά του γεγονότος ότι είναι σκληροπυρηνικός όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ, ο Σέντερ είναι επίσης ισχυρός υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας όταν αυτή χηρέψει, αργά ή γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σέντερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από το Μόναχο στο Βερολίνο.

Markus Söder

Πηγή: Facebook/ Markus Söder

Τέλος, ο συναρχηγός των Πρασίνων, ο 51χρονος Τζεμ Οζντεμίρ, δεν έπαιξε ποτέ ένα πολιτικό παιχνίδι για να γίνει υπουργός Οικονομικών. Είναι περισσότερο γνωστός για τις δηλώσεις του περί εξωτερικής πολιτικής. Συχνά αναφέρεται ως πιθανός υπουργός εξωτερικών, θυμίζοντας τον πράσινο προκάτοχό του, Γιόσκα Φίσερ. Αλλά τίποτα δεν αποκλείεται, όταν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

jem ozdemir

Πηγή: Wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ