ΚΟΣΜΟΣ

Το ελληνικό εστιατόριο «Zorba’s» είναι το πιο βρώμικο του Λονδίνου

Το ελληνικό εστιατόριο «Zorba’s» είναι το πιο βρώμικο του Λονδίνου
Google

Οι υγειονομικές αρχές του Λονδίνου απαγόρευσαν επ’ αόριστον σε ιδιοκτήτη του ελληνικού εστιατορίου «Zorba’s», το οποίο περιγράφεται στην ιστοσελίδα του TripAdvisor ως «το πιο βρώμικο στον κόσμο», να λειτουργεί ως επιχείρηση εστίασης.

Στο εστιατόριο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στο Baswater, έκαναν έφοδο υγειονομικές αρχές και βρήκαν στην κουζίνα και στα τρόφιμα περιττώματα ποντικιών και αυγά κατσαρίδας, ενώ στο ταχίνι βρέθηκαν μύγες.

Ο ιδιοκτήτης του «Zorba’s», Παύλος Πίττας, 60 ετών, παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι τρόφιμα του μαγαζιού ήταν γεμάτα με παράσιτα και έντομα, καθιστώντας το φαγητό «ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση».

Η κουζίνα ήταν γεμάτη με αυγά κατσαρίδων και περιττώματα ποντικιών ενώ μύγες που συνήθως βρίσκουν «καταφύγιο» σε αποχετεύσεις, βρέθηκαν μέσα σε ένα δοχείο που περιείχε ταχίνι. Ωμό κρέας βρίσκονταν παρατημένο στο βρώμικο πάτωμα. Τρίχες και κόπρανα αρουραίων βρέθηκαν στο πάτωμα, στον εξοπλισμό, σε δοχεία τροφίμων και στις τουαλέτες πελατών. Δεν υπήρχαν ετικέτες ημερομηνίας λήξης στα τρόφιμα που φυλάσσονταν στο ψυγείο ενώ βρέθηκαν μουχλιασμένες πατάτες, κηλίδες αίματος κατεψυγμένες σε πάγο στον καταψύκτη και μία βρώμικη μηχανή του κιμά καλυμμένη με περιττώματα ποντικών.

Οι συνθήκες υγιεινής στην ταβέρνα ήταν τόσο τραγικές, που η δικαστής Margot Coleman απαγόρευσε δια παντός στον Πίττα να διοικεί εστιατόρια, λέγοντας ότι ο «Zorba’s» ήταν: «Ένα από τα πιο βρώμικα εστιατόρια που έχω δει ποτέ. Το εστιατόριο σας έχει κλείσει πάνω από μία φορά εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στους χώρους του. Είναι γεγονός ότι υπάρχει εδώ και χρόνια μία συνεχιζόμενη τάση να επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στο εστιατόριο σας. Προκύπτει ότι διαχειρίζεστε το εστιατόριο με πλήρη έλλειψη σεβασμού απέναντι στη νομοθεσία που προστατεύει τους πολίτες από αρρώστιες», είπε η δικαστής.

Ο Πίττας εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα της δίκης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016. Τελικά παραδέχθηκε την ενοχή του καθώς εμφανίστηκε στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 12.800 λιρών εξαιτίας του ότι απέτυχε τέσσερις φορές να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της ΕΕ για τις συνθήκες υγιεινής.

Από τους 195 πελάτες που βαθμολόγησαν τον «Zorba’s» στο TripAdvisor, το 66% του έδωσε τη χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ κακό», «το χειρότερο εστιατόριο που έχω δει στον κόσμο», «ένα απαίσιο και επικίνδυνο μέρος για να φας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ