ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο χάος στα αεροδρόμια από την κατάρρευση του συστήματος check-in

Παγκόσμιο χάος στα αεροδρόμια από την κατάρρευση του συστήματος check-in
REUTERS/Nigel Marple

Μια βλάβη στο λογισμικό που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το check in επιβατών αεροπορικών πτήσεων, έχει προκαλέσει χάος στα περισσότερα αεροδρόμια του πλανήτη, την Πέμπτη.

Οι επιβάτες υφίστανται πολύωρη ταλαιπωρία μπροστά στα γκισέ που γίνεται το check-in μια διαδικασία απαραίτητη για την επιβίβαση στο αεροπλάνο, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο σύστημα κατέρρευσε, όπως αναφέρει η Telegraph.

Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται στα αεροδρόμια Γκάτγουικ του Λονδίνου, Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι, Σανζί στη Σιγκαπούρη, Ριγκαν στην Ουάσινγκτον, αλλά και στα αεροδρόμια σε Γιοχάνεσμπουργκ, Ζυρίχη και Μελβούρνη.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο λογισμικό Amadeus Altea, το οποίο χρησιμοποιούν πολλές αεροπορικές εταιρείες, τόσο στα αεροδρόμια, αλλά και online.

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ έκανε λόγο για μια στιγμιαία αδυναμία του συστήματος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή δεν προκάλεσε καθυστερήσεις στις πτήσεις, αν και στο αεροδρόμιο του Χίθροου οι υπεύθυνοι επιβεβαίωσαν πως επηρεάστηκαν οι αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται στους τερματικούς σταθμούς 2,3 και 4.

«Ένας μικρός αριθμός εταιρειών αντιμετωπίζει πρόβλημα με το σύστημα check in, σε αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το Χίθροου. Οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να κάνουν check in για την πτήση τους, αν και η διαδικασία αυτή χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως για να ολοκληρωθεί. Εργαζόμαστε στενά, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες για να λυθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ζητούμε συγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό», αναφέρεται στη δήλωση εκπροσώπου του Χίθροου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ