ΚΟΣΜΟΣ

Επίτροπος της Κομισιόν καταγγέλλει το Facebook: Λειτουργεί ως δίοδος μίσους

Επίτροπος της Κομισιόν καταγγέλλει το Facebook: Λειτουργεί ως δίοδος μίσους
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File

Η Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Φυλετικής Ισότητας της Κομισιόν καταφέρεται κατά του Facebook, κατηγορώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως λειτουργεί ως «δίοδος μίσους».

Η Τσέχα Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε συνάντηση με διευθυντές του Facebook κατά την διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε πως έχει διαγράψει το προσωπικό της προφίλ καθώς δεν θέλει να συμμετέχει στον αέναο κύκλο του μίσους.

«Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε το μέλλον του κώδικα δεοντολογίας, συναντήθηκα με διευθυντές του Facebook και τους ενημέρωσα πως μόλις είχα διαγράψει τον λογαριασμό μου διότι (το μέσο) λειτουργούσε ως δίοδος μίσους, και δεν είμαι διατεθειμένη να υποστηρίξω κάτι τέτοιο», ανέφερε η Γιούροβα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο κώδικας δεοντολογίας στον οποίον αναφερόταν είναι το κείμενο το οποίο υπέγραψαν Google, YouTube, Microsoft, Twitter και Facebook τον Μάιο του 2016, με την υπόσχεση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαγραφή των μηνυμάτων μίσους και περιεχομένου που το προάγει σε χρονικό διάστημα 24 ωρών από τον εντοπισμό του.

2017 09 26T223436Z 74899008 RC15547D44D0 RTRMADP 3 EASTEUROPE FOOD EU

(H Βιέρα Γιούροβα/REUTERS/Francois Lenoir)

Έκτοτε όμως και λόγω των αποτελεσμάτων η Κομισιόν έχει αποκτήσει την πεποίθηση πως απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών. Η αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος εντείνεται και εκ του γεγονός πως πολλές φορές τα μηνύματα μίσους λειτουργούν ως μέθοδος στρατολόγησης νέων σε τρομοκρατικούς κύκλους.

Σύμφωνα με την Γιούροβα αν οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα τότε η Κομισιόν ενδεχομένως προχωρήσει στη σύνταξη νόμου επί τους θέματος, ακόμη και στις αρχές του 2018.

Το κήρυγμα μίσους «μπορεί να οδηγήσει σε απτή βία έναντι ανθρώπων στην πραγματική ζωή και δεν πρέπει να το ανεχτούμε», τόνισε η Επίτροπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ