ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μητέρα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί έστειλε χρήματα στον τζιχαντιστή γιο της

Γαλλία: Μητέρα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί έστειλε χρήματα στον τζιχαντιστή γιο της
REUTERS/Philippe Wojazer

Μια μητέρα από τη Γαλλία, καταδικάστηκε την Πέμπτη, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επειδή έστελνε στον γιο της, τζιχαντιστή του αυτοαποκαλούμενου ΄ισλαμικού κράτους΄, χρήματα. Οι δικαστικές Αρχές την επέρριψαν κατηγορίες για «χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Η Ναθαλί Χαντάντι επέμεινε πως δεν ήξερε με ποιόν τρόπο, ο γιος της Μπελαμπάς Μπουνάγκα, ξόδευε τα χρήματα που του έστελνε. Η ίδια, δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να εμπλέκεται η ίδια στην χρηματοδότηση του ISIS, καθώς, δεν έστελνε λεφτά στη Συρία ή την Τουρκία.

Ωστόσο, οι δικαστές θεωρούν ότι όσα ισχυρίζεται είναι ψέματα. «Χωρίς την ουσιαστική σας βοήθεια, δεν θα μπορούσε να φτάσει τόσο εύκολα στη Συρία και να πολεμήσει με το ‘ισλαμικό κράτος’», είπε ο δικαστής, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η 43χρονη, που ζει και εργάζεται στην Αλσατία, ως σύμβουλος μάρκετινγκ, σημείωσε πως είχε βοηθήσει οικονομικά το παιδί της να πάει στην Αλγερία, με τον πατέρα του, τον Νοέμβριο του 2015.

Capture1 copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Η ίδια ισχυρίζεται πως είχε ενημερωθεί από τις Αρχές ότι ο γιος της είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όσο βρισκόταν στη φυλακή, για υπόθεση ναρκωτικών και γι' αυτό έστειλε τον έστειλε στην Αλγερία, ώστε να του προσφέρει βοήθεια ο πατέρας του. Ο νεαρός στη συνέχεια βρέθηκε στη Μαλαισία. Την περίοδο εκείνη (Απρίλιος του 2016), του έστειλε αρκετές χιλιάδες ευρώ, όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

deux ans de prison pour la mère du jihadiste Belabbas Bounaga

(Ο Μπελαμπάς Μπουνάγκα - Πηγή:Twitter)

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Μπελαμπάς έφυγε, λίγο αργότερα, για τη Συρία, όπου εντάχθηκε στο Ντάες (σσ. αραβικό ακρωνύμιο του ISIS). Τον Αύγουστο του 2016, ο μητέρα έλαβε ένα τηλεφώνημα και την ενημέρωσαν για το θάνατο του 21χρονου γιου της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ετυμηγορία, ο συνήγορος της, Χέρβε Ντέντις, σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 2.000 ριζοσπαστικοποιημένοι Γάλλοι πολίτες στο εξωτερικό. «Επομένως, αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την κ. Χαντάντι, περιλαμβάνει όλους τους γονείς των παιδιών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Όταν πρόκειται να καταδικάσουμε μια μητέρα που κλαίει αποκλειστικά για λόγους αρχής, νομίζω ότι είναι ντροπιαστικό», υποστήριξε, κάνοντας γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση.

Σημειώνεται πως το ποινικό δικαστήριο δεν διέταξε την άμεση φυλάκισή της ενώ ενδέχεται η ποινή της να μειωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ