ΚΟΣΜΟΣ

Αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το ιρακινό Κουρδιστάν

Αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το ιρακινό Κουρδιστάν
REUTERS/Azad Lashkari

Έντονη είναι η αντίδραση του Ιρακινού Κουρδιστάν στην απόφαση της κυβέρνηση του Ιράκ να αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την περιοχή, αρχής γενομένης από αύριο, Παρασκευή.

Οι ιρακινοί Κούρδοι απέρριψε τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και κατήγγειλε πως επιβάλλεται μία «συλλογική τιμωρία».

Αυτό είναι το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση του Χαϊντέρ αλ Αμπάντι για το δημοψήφισμα των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) απορρίπτει κάθε απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση και το ιρακινό κοινοβούλιο και τις θεωρεί ως μια τιμωρία σε συλλογικό επίπεδο σε βάρος των Κούρδων» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κουρδιστάν, «αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία και αρνούνται στους Κούρδους τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Εντούτοις, όπως τονίζεται, η ηγεσία του Κουρδιστάν «είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ζήτησε χθες από τους βουλευτές να εγκρίνουν την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και την εφαρμογή της ιρακινής νομοθεσίας στο σύνολο του Κουρδιστάν.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές υπερψήφισαν επίσης το κλείσιμο των τεσσάρων συνοριακών σταθμών με την Τουρκία και το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ