ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή 56 ευρωβουλευτών στον Ραχόι για τις εξελίξεις με την Καταλονία

Επιστολή 56 ευρωβουλευτών στον Ραχόι για τις εξελίξεις με την Καταλονία
REUTERS/ JON NAZCA

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, συνυπογράφουν 56 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, S&D, Greens/ALE, ALDE, EFDD, ECR), μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, προκειμένου να καταδικάσουν τις ενέργειες των ισπανικών αρχών απέναντι στην Καταλονία, αλλά και να ζητήσουν από την ισπανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο με την αυτοδιοικούμενη περιφέρεια.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Jordi Solé (Greens/EFA) και Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA) και ο ευρωβουλευτής Ramon Tremosa εκ μέρους της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE).

«De facto η Καταλονία ζει κάτω από μια ακήρυχτη κατάσταση πολιορκίας (état de siege) που είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι «η διάκριση των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας και η χρήση της δικαστικής και νομικής οδού για την αντιμετώπιση ενός θέματος πολιτικής φύσης είναι λάθος, και συνιστά βίαιη κατάχρηση εξουσίας».

«Είναι καθήκον μας, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκπροσωπούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να καταδικάζουμε αυτές τις δυσανάλογες αντιδράσεις από τις ισπανικές αρχές και στηρίζουμε το πολιτικά νόμιμο αίτημα της καταλανικής κοινωνίας για το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές των τριών πολιτικών ομάδων.

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή:

Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αγαπητέ κ. Mariano Rajoy Brey,

Πρόεδρε της κυβέρνησης της Ισπανίας

Ως εκλεγμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κατάσταση στην Καταλονία, η οποία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

Οι κατασταλτικές ενέργειες και οι απειλές που εξαπέλυσαν οι ισπανικές αρχές, κυρίως η ισπανική αστυνομία, κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των βουλευτών, των δημάρχων, των μέσων ενημέρωσης, των εταιρειών και των πολιτών κατά τις τελευταίες ημέρες δεν συνιστούν μόνο παραβίαση βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά μια λανθασμένη προσέγγιση στο χειρισμό ενός πολιτικού ζητήματος.

Γνωρίζουμε ότι 12 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν από τις αρχές και ότι εθνοφύλακες έχουν εισβάλει σε 5 υπουργεία της κυβέρνησης της Καταλονίας. De facto η Καταλονία ζει κάτω από μια ακήρυχτη κατάσταση πολιορκίας (état de siege) που είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και σας ζητάμε να τις ανακαλέσετε άμεσα.

Η διάκριση των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας και η χρήση της δικαστικής και νομικής οδού για την αντιμετώπιση ενός θέματος πολιτικής φύσης είναι λάθος, και συνιστά βίαιη κατάχρηση εξουσίας. Οι πολιτικοί, όχι οι δικαστές ή οι αστυνομικοί, πρέπει να ασχολούνται πρωτίστως με πολιτικές διαφωνίες σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

Οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο της Καταλονίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία που υποστηρίζει το 80% του πληθυσμού της, δεν μπορεί να οδηγούν σε προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης κατά του Προέδρου και της ηγεσίας της. Αυτές οι παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι δεν είναι αποδεκτές από τα δημοκρατικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως είναι καθήκον μας, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκπροσωπούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να καταδικάζουμε αυτές τις δυσανάλογες αντιδράσεις από τις ισπανικές αρχές και στηρίζουμε το πολιτικά νόμιμο αίτημα της καταλανικής κοινωνίας για το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της. Καλούμε την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις κατασταλτικές της ενέργειες, να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να συμμετάσχει αμέσως σε πολιτικό διάλογο με τις καταλανικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ