ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι κινήσεις της Μαδρίτης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος - Ανησυχία στην Ευρώπη

Εντείνονται οι κινήσεις της Μαδρίτης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος - Ανησυχία στην Ευρώπη
REUTERS/Susana Vera

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας διέταξε την Google να διαγράψει μία εφαρμογή που χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους οι ιθύνοντες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Η κόντρα μεταξύ της Καταλονίας με την Μαδρίτη «φουντώνει» όσο περνούν οι μέρες, ενώ την ίδια ώρα ευρωπαϊκές χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί εάν βρεθούν στη χώρα τις ερχόμενες ημέρες. 

Η εφαρμογή «On Votar 1-Oct» είναι διαθέσιμη για όλα τα «έξυπνα τηλέφωνα» και χρησιμοποιείται από πρόσωπα που εντάσσονται στους κύκλους που προετοιμάζουν το δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, πριν από μικρό χρονικό διάστημα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στην ίδια εφαρμογή, όμως οι δημιουργοί του εναντιώθηκαν στην δικαστική απόφαση και συνέχισαν την λειτουργία του.

Το Δικαστήριο διέταξε επιπροσθέτως την Google να μπλοκάρει και τυχόν μελλοντικές εφαρμογές που θα δημιουργηθούν από τον λογαριασμό του gmail: «Onvotar1oct@gmail.com».

Η διαμάχη των Καταλανών με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας «φουντώνει» όσο πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου όταν και είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα.

2017 09 29T172115Z 1521221760 RC1CBEF020B0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(REUTERS/Yves Herman)

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κατάσταση

Ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους σε επαγρύπνηση ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τροποποίησε στον ιστότοπό τους τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την περιοχή και συστήνει στους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Καταλονία «να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ, να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις (...) και να τηρούν κατά γράμμα τις συστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης».

«Το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί» επισημαίνει το υπουργείο.

«Αποφύγετε τις διαδηλώσεις. Να είστε σε επαγρύπνηση» προειδοποίησε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας. Συστάσεις προς τους πολίτες του εξέδωσε και το Λονδίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε από τους Γάλλους να «παραμείνουν στο περιθώριο πιθανών μετακινήσεων πλήθους».

2017 09 29T141936Z 837301216 RC17FE266650 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(REUTERS/Juan Medina)

Καταλήψεις από υποστηρικτές του δημοψηφίσματος

Παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης κατά του δημοψηφίσματος, υποστηρικτές της διεξαγωγής του προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων που αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα προκειμένου να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βαρκελώνη.

Οι δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν ότι ακτιβιστές έχουν εισέλθει σε δύο σχολεία στο κέντρο της πόλης, ενώ από μια «πλατφόρμα με τα σχολεία που θα είναι ανοικτά για το δημοψήφισμα» αναρτώνται στο Twitter φωτογραφίες από τις καταλήψεις σε πολλά σχολικά συγκροτήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ