ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ βάζει «φρένο» στο ευρωπαϊκό «όραμα» του Μακρόν

Η Μέρκελ βάζει «φρένο» στο ευρωπαϊκό «όραμα» του Μακρόν
REUTERS/Ints Kalnins

«Φρένο» στις φιλοδοξίες του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στον «πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, παρότι είχε ταχθεί υπέρ του «οράματος» Μακρόν, τελικώς επεσήμανε πως η εν λόγω μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, που βγαίνει αποδυναμωμένη από την εκλογική μάχη στη χώρα της, χαιρέτισε τις προτάσεις του συμμάχου της, Μακρόν, ο οποίος από την Σορβόννη είχε ζητήσει ταχύτερη ενσωμάτωση εντός της Ένωσης, αλλά και μία κοινή αμυντική και οικονομική υπόσταση της Ε.Ε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν για την ψηφιακή πολιτική-οικονομία, η Μέρκελ τόνισε πως θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να πεισθούν οι σκεπτικιστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. για τις ωφέλειες των διακηρύξεων του Γάλλου προέδρου. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να συναντήσει και η ίδια στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που θα απαιτηθούν για την σύσταση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ενδεχομένως συνεργαστεί με κόμματα που δεν ενστερνίζονται τις ιδέες του Μακρόν.

Παράλληλα, η καγκελάριος έκανε λόγο για άλλες προτεραιότητες, όπως η συμφωνία επί μίας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής παροχής ασύλου έως το τέλος του έτους.

«Αυτό που με απασχολεί είναι να εντάξουμε στον διάλογο όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters. Προσέθεσε δε πως θα εντάξει το θέμα των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δυνητικά συμμάχους της.

Οι Φιλελεύθεροι του FDP εναντιώνονται στο «όραμα» του Μακρόν για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, φοβούμενοι τις «εξολοθρευτικές» πρακτικές της Γαλλίας και γενικώς του νότου της Ευρώπης στην οικονομία.

2017 09 29T121710Z 157903006 UP1ED9T0Y4L9X RTRMADP 3 EU ESTONIA SUMMIT

(REUTERS/Ints Kalnins)

Αισιόδοξος ο Μακρόν, όμως...

«Το 2018 είναι χρονιά ευκαιριών για την Ευρωπαϊκή ατζέντα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε δημοσιογράφους. Είναι η χρονιά που ακολουθεί τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία, δηλαδή τις κυρίαρχες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά, ταχέως και δυναμικώς», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δυστυχώς για τον ίδιο, πολλοί είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες που διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αναγκαιότητα νέων-φιλόδοξων πρότζεκτ. Αιχμή του προβληματισμού τους είναι το κατά πόσο οι ψηφοφόροι τους θα δεχθούν να παραχωρηθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους, αλλά και η δυναμική των φωνών που ζητούν αποχώρηση από την Ένωση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Μεγάλη Βρετανία, που ψήφισε ήδη την έξοδο, και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία.

Ο Μακρόν χαιρέτισε τη δέσμευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να τεθούν προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, σε τρεις εβδομάδες, προτάσεις για σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα.

2017 09 29T130806Z 1866513147 UP1ED9T10HHBD RTRMADP 3 EU ESTONIA SUMMIT

(REUTERS/Ints Kalnins)

Παρότι όμως ο Τουσκ αναφέρθηκε σε πληθώρα μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν μικρά βήματα προσέγγισης «σημαντικών προβλημάτων». Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη μίας ενωμένης Ευρώπης.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε και ένα τετ-α-τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με γαλλική πηγή. Τον συνεχάρη για το σχέδιο του, όμως επεσήμανε και την ανάγκη να ταχθούν και άλλες κυβέρνησης υπέρ των ιδεών του.

2017 09 28T203344Z 768431051 RC18AB004A70 RTRMADP 3 EU SUMMIT copy

(REUTERS/Virginia Mayo/Pool)

Αποφύγετε τις οφθαλμαπάτες

Ήδη στην Ευρώπη έχουν ακουστεί οι πρώτες φωνές που αντιτίθενται στο «όραμα» του Γάλλου προέδρου.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την διάρκεια του δείπνου με τους έτερους ηγέτες στο Ταλίν ανήρτησε στο twitter το εξής μήνυμα: «Σχεδιάζονται ευρωπαϊκοί ορίζοντες. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι οφθαλμαπάτες» στην διάρκεια της δύσκολης διαδρομής.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει αρχικώς να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στις δικές τους οικονομίες πριν προχωρήσουν σε κινήσεις στην Ένωση.

«Ξεκινάς με το τελευταίο κομμάτι... Υπάρχει μία συζήτηση για Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, αλλά κανείς δεν με έχει ενημερώσει για τα καθήκοντά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ