ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Διατηρεί το προβάδισμά του το συντηρητικό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Διατηρεί το προβάδισμά του το συντηρητικό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς
REUTERS/Leonhard Foeger

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα γίνουν στην χώρα σε δύο εβδομάδες.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με την μεγαλύτερη έως τώρα, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 28 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας Heute και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV και δημοσιεύεται σήμερα.

Η «Λίστα Κουρτς-Νέο Λαϊκό Κόμμα», όπως ονομάζεται πλέον το κόμμα από την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του στις 14 Μαΐου, προηγείται με ποσοστό 34% και διαφορά επτά μονάδων - αντί των εννέα τον περασμένο Αύγουστο -- από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 27 %).

Στη δημοσκόπηση, με 1.500 ερωτηθέντες άνω των 16 ετών (στην Αυστρία δικαίωμα ψήφου υπάρχει από τα 16 έτη), σε 25% περιορίζεται το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο, προ της εκλογής Κουρτς, εμφανιζόταν για σχεδόν δύο χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30% .

Ακολουθεί, με ποσοστό 4%, η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές «Λίστα Πιλτς» του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Επίσης με ένα 4% εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), όπως επίσης με 4% οι Πράσινοι οι οποίοι, σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν την ανεξαρτητοποίηση του Πέτερ Πιλτς, εμφανίζονταν με διψήφιο ποσοστό, και για τους οποίους, όπως επίσης και για τα άλλα δύο μικρά κόμματα, φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8 % και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Στη δημοσκόπηση της Heute και του ATV και στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου - του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης - ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 31% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 29%, ενώ με ποσοστό 14% εμφανίζεται ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Από ένα 2% συγκεντρώνουν οι επικεφαλής των υποψηφίων των άλλων τριών κομμάτων, η Ουλρίκε Λούνατσεκ των Πράσινων, ο Ματίας Στρολτς του ΝΕΟΣ και ο Πέτερ Πιλτς της «Λίστας Πιλτς» .

Στην ίδια δημοσκόπηση το 79% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν και μόνον ένα 4% πως σίγουρα δεν θα ψηφίσουν, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στις τελευταίες βουλευτικές στην Αυστρία, τον Σεπτέμβριο 2013, είχε ανέλθει στο 74,9%.

Η ομόφωνη εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαίου ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά την εκλογή του κατήγγειλε τον έως τότε κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες, ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που ορίστηκαν τελικά για τις 15 Οκτωβρίου.

Της εκλογής Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν μήνες νωρίτερα και να μεθόδευσαν τελικά οι «σκληροπυρηνικοί» του κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή – αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς – 31 χρόνων υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, Γεργκ Χάιντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ