ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν - Αλ Αμπάντι στη Γαλλία για τις εξελίξεις στο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα

Συνάντηση Μακρόν - Αλ Αμπάντι στη Γαλλία για τις εξελίξεις στο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα
REUTERS/Alaa Al-Marjani

Την Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι στις 5 Οκτωβρίου έπειτα από πρόσκληση του πρώτου, για συζητήσεις αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ αν και ο αλ Αμπάντι από την πλευρά του διαψεύδει ότι η πρόσκληση αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Με μια ανακοίνωση έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάντι, το Ελιζέ τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Αμπάντι στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες στην προτεραιότητά τους στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

Πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο τονίζει πως η πρόσκληση, που έγινε στον Αμπάντι στις 26 Αυγούστου όταν επισκέφθηκαν τη Βαγδάτη οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και την προσφορά του Γάλλου προέδρου να βοηθήσει για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν που πυροδοτήθηκαν με αφορμή αυτό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαψεύδει τα παραπάνω λέγοντας πως η πρόταση δεν συνδέεται με το δημοψήφισμα και ότι αυτοί έχει να κάνει με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των χωρών και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Αμπάντι τόνισε πως στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα, οι δύο ηγέτες «δεν αναφέρθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάγκη να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».

Σημειώνεται πως το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα, ήταν να ανασταλούν όλες οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού από Παρασκευή απόγευμα.

Η Βαγδάτη έχει διαμηνύσει επίσης ότι θα λάβει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων της ημιαυτόνομης περιοχής με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το Ελίζε, διαμηνύει πως «κάθε κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί» και πως «σημασία έχει η διατήρηση της ενότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Ιράκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».Τέλος, ο Μακρόν πιστεύει πως «Με την προτεραιότητα στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τη σταθεροποίηση του Ιράκ, οι Ιρακινοί πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ