ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Έκρυθμη η κατάσταση λίγες ώρες πριν από το δημοψήφισμα

Καταλονία: Έκρυθμη η κατάσταση λίγες ώρες πριν από το δημοψήφισμα
REUTERS/Sergio Perez

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας να είναι στον αέρα καθώς οι υποστηρικτές του δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ότι μπορούν για να διεξαχθεί ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα και πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της τοπικής κυβέρνησης.

Κατασκήνωσαν έξω από τα σχολεία όλη τη νύχτα

«Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά), φώναξαν περίπου 10.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών.

Μάλιστα πολλοί υποστηρικτές του δημοψηφίσματος κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Αστυνομικές επιδρομές

Ωστόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia» που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1, η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Την ίδια ώρα, ένας δικαστής διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ