ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη της Καταλονίας: Οδομαχίες, πλαστικές σφαίρες και ματωμένες κάλπες για την ανεξαρτησία

Η μάχη της Καταλονίας: Οδομαχίες, πλαστικές σφαίρες και ματωμένες κάλπες για την ανεξαρτησία
EPA/Alberto Estevez

Ματωμένες ήταν οι κάλπες που στήθηκαν, σε όποια εκλογικά κέντρα άνοιξαν, στην Καταλονία την Κυριακή για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της χώρας έχει χαρακτηρίσει παράνομο.

Την εορταστική ατμόσφαιρα η οποία επικρατούσε νωρίς το πρωί μεταξύ των πολιτών στην Καταλονία, που σχημάτιζαν γραμμές για να ψηφίσουν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, διαδέχθηκαν σκηνές βίας, μόλις ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

2017 10 01T141452Z 1689662576 RC110E7D8480 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA


Πηγή:REUTERS/Yves Herman

Οι δρόμοι έξω από τα εκλογικά κέντρα, ειδικά στη Βαρκελώνη, θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη, με τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που ήθελαν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου να είναι αιματηρές, με τις ειδικές δυνάμεις να κάνουν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

2017 10 01T135453Z 558713732 RC121D337570 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

Πηγή:REUTERS/David Gonzalez

Σύμφωνα με πηγές των περιφερειακών υπηρεσιών υγείας, τουλάχιστον 92 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ 465 ήταν τα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Δύο εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ένας άνδρας υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης, ενώ ακόμη ένα άτομο είχε τραυματιστεί στο μάτι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

Δεν έλειψαν και οι προσαγωγές, τρεις στον αριθμό, μεταξύ των οποίων κι ένα ανήλικο κορίτσι.

Οι εικόνες της αστυνομικής βιαιότητας που έκαναν τον γύρο του κόσμου, τόσο από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όσο και στα social media, σοκάρουν. Αστυνομικοί έκαναν εφόδους στα εκλογικά κέντρα για να κατάσχουν κάλπες και εκλογικό υλικό, μη διστάζοντας να χτυπήσουν ακόμη και ηλικιωμένους που βρίσκονταν μπροστά τους.

Ηπιότερη ήταν η στάση που κράτησαν οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, που δεν άσκησαν βία έναντι των ψηφοφόρων, παρότι είχαν λάβει τις ίδες εντολές με τους συναδέλφους τους που εστάλησαν από την Μαδρίτη για να ενισχύσουν τις προσπάθειες καταστολής. Δικαστήρια της Καταλονίας προσέφυγαν κατά αυτών των δυνάμεων ασφαλείας, κατηγορώντας τους για αδράνεια και αποτυχία να κελίσουν εκλογικά τμήματα.

Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδος, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι κάτι περισσότερο από έντονη. Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας άρχισαν να σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι, νέοι, μητέρες με παιδιά σπρώχνονται και τραυματίζονται από τους αστυνομικούς οι οποίοι σπάνε με βαριοπούλες τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να σταματήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ένας αστυνομικός έριξε κλωτσιά σε μία νεαρή κοπέλα, ενώ ένας άλλος έκλεισε το στόμα σε έναν νεαρό ο οποίος φώναζε «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» και «Δεν φοβόμαστε», μαζί με τους άλλους συγκεντρωμένους.

2017 10 01T102228Z 2024106550 RC1FFE80AD20 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA


Πηγή:REUTERS/Albert Gea

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας σε πολλές περιπτώσεις έστησαν και αυτοσχέδια οδοφράγματα, επιχειρώντας να αποτρέψουν την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά κέντρα.

Παρά την έκκληση της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου να σταματήσει η χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν, τίποτα δεν άλλαξε, με την δήμαρχο να καλεί σε παραίτηση τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη χρήση βίας» από τις αστυνομικές δυνάμεις προσθέτοντας ότι «δημιουργείται μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία».

2017 10 01T093951Z 797593600 RC1E4D54AFB0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA UGC


Πηγή:Xavier Lesan via REUTERS

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση δικαιολόγησε την στάση των αστυνομικών δυνάμεων, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο να χαρακτηρίζει την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική», δείχνοντας μάλιστα ως υπεύθυνο για ό,τι συνέβη στην Καταλονία τον Κάρλες Πουτζεμόντ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Καταλανικής περιφέρειας διαμήνυσε ωστόσο πως η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια για την πρωταφανή άσκηση βίας. Ο Ζόρντι Τουρούλ επεσήμανε πως «το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», ενώ εκτίμησε πως ο αριθμός των ψήφων θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλονίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. «Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: «Αυτή είναι η νίκη σας;»

Οι ταραχές στην Καταλονία επηρέασαν και το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας στο Καμπ Νου να διεξάγεται τελικά κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη του.

2017 10 01T144626Z 1870640795 RC194BE805B0 RTRMADP 3 SOCCER SPAIN FCB LAP


Πηγή:REUTERS/Albert Gea

Πολλές ήταν και οι αντιδράσεις εκτός συνόρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας εξέφρασε την ανησυχία του για την βία, δηλώνοντας όμως παράλληλα πως το δημοψήφισμα ήταν αντισυνταγματικό. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Όλες οι εξελίξεις του καταλανικού δημοψηφίσματος στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ