ΚΟΣΜΟΣ

Καταλανοί αστυνομικοί ξεσπούν σε λυγμούς προστατεύοντας διαδηλωτές (vid)

Καταλανοί αστυνομικοί ξεσπούν σε λυγμούς προστατεύοντας διαδηλωτές (vid)
REUTERS/Rafael Marchante

Τον γύρο του κόσμου έκαναν την Κυριακή οι εικόνες αστυνομικών να ξυλοκοπούν τους πολίτες που βρίσκονταν έξω από εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες οι ισπανοί αστυνομικοί έριχναν στο «ψαχνό» ενώ η εικόνα της ηλικιωμένης μέσα στα αίματα και της νεαρής κοπέλας που κλωτσάει ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας, προκάλεσαν σοκ. Από την απίστευτη αστυνομική βία περισσότεροι από 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλοί έφυγαν με σημάδια από τις πλαστικές σφαίρες στο σώμα τους.

Αυτή ήταν η μία πλευρά των αστυνομικών.

Στον αντίποδα η καταλανοί αστυνομικοί επέλεξαν να μην υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης αλλά να προστατεύσουν τους πολίτες από τους συναδέλφους τους.

Οι σκηνές που έβλεπαν μπροστά τους όμως τους έκαναν να λυγίσουν. Δύο καταλανοί αστυνομικοί μάλιστα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους ακούγοντας τα συνθήματα των πολιτών που προστάτευαν. Οι δύο άνδρες ξέσπασαν σε λυγμούς ακούγοντας τους συμπατριώτες τους να φωνάζουν για το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ