ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται σε σχολικό βιβλίο με τον... Γιόντα

Ο βασιλιάς Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται σε σχολικό βιβλίο με τον... Γιόντα
Twitter

Πριν λίγες μέρες, ο κόσμος στη Σαουδική Αραβία διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι φωτογραφία σε σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας απεικόνιζε τον βασιλιά Φαϊζάλ να υπογράφει, το 1945, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθισμένος δίπλα στον... Γιόντα, τον Δάσκαλο των Τζεντάι.

Η φωτογραφία βέβαια δεν ήταν αληθινή αλλά αποτελούσε μια έμπνευση Σαουδάραβα καλλιτέχνης Αμπντάλα αλ Σέρι, ο οποίος δεν είχε καταλάβει ότι είχε τυπωθεί στο σχολικό εγχειρίδιο, μέχρι τη στιγμή που του έστειλε μήνυμα η μητέρα του, η οποία είναι δασκάλα.

Το δημιούργημα του αλ Σέρι ανήκει σε μια σειρά φωτογραφιών που αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Σαουδικής Αραβία, στις οποίες ο καλλιτέχνης έχει «τοποθετήσει» μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, όπως των Κάπτεν Αμέρικα και Νταρθ Βέιντερ, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

94374bc0 14ea 44b8 a116 5cb5959625e8

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times», ο αλ Σέρι αποδέχθηκε την πατρότητα της «πειραγμένης» φωτογραφίας: «Εγώ είμαι αυτός που τη σχεδίασε, αλλά δεν είμαι αυτός που την έβαλε στο βιβλίο». Τη δημιούργησε για να υπογραμμίσει τη σοφία και ευφυΐα των δυο απεικονιζόμενων, Φαϊζάλ και Γιόντα, καθώς και τα κοινά χρώματα στον Γιόντα και τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας. «Ήταν σοφός και οι ομιλίες του πολύ δυνατές, κι έτσι κατέληξα ότι ο Γιόντα είναι ο χαρακτήρας που είναι πιο κοντά στον βασιλιά», εξήγησε.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει διατάξει την απόσυρση του σχολικού εγχειριδίου, ενώ έχει ξεκινήσει η εκτύπωση του διορθωμένου που θα χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα.

TELEMMGLPICT000003482477 trans NvBQzQNjv4Bq2tsF55To2yViavEJjz3KnYh85u99vEFRdD7Rk6m32sI

Φωτογραφία: FILM STILLS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ