ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια αποστεωμένη πολική αρκούδα «βαδίζει» προς το θάνατό της (vid)

Μια αποστεωμένη πολική αρκούδα «βαδίζει» προς το θάνατό της (vid)
Screen grab από βίντεο

Ένα αποκαρδιωτικό βίντεο, που δείχνει μια αποστεωμένη πολική αρκούδα να «βαδίζει» αργά και σταθερά προς το θάνατό της λόγω της πείνας κάνει το γύρο του κόσμου μέσω κοινωνικών δικτύων. Είναι το σκληρό «πρόσωπο» της κλιματικής αλλαγής... 

To βίντεο τραβήχτηκε στα τέλη του καλοκαιριού στη νήσο Μπάφιν, το μεγαλύτερο νησί του Καναδά.

Και αποτελεί, όπως αναφέρουν ειδικοί, τη μεγαλύτερη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει αυτή τη ζωή των πολικών αρκούδων.

Κάποτε το φυσικό περιβάλλον του ζώου ήταν καλυμμένο από πάγους αλλά πλέον η εικόνα έχει αλλάξει.

Τα πλάνα είναι συγκλονιστικά… Η αρκούδα δυσκολεύεται να περπατήσει ενώ αναζητά τροφή.

Κάποια στιγμή βρίσκεται μπροστά της ένας κάδος απορριμμάτων και αρχίζει να ψάχνει για αποφάγια.

Μάταια, όμως.

Το βίντεο τράβηξε ο Πολ Νίκλεν, της ομάδας Sea Legacy, ο οποίος το δημοσιοποίησε μέσω κοινωνικών δικτύων αυτή την εβδομάδα.

«Ολόκληρη η ομάδα προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και τα συναισθήματά της, την ώρα που κατέγραφε τον θάνατο αυτής της αρκούδας» έγραψε ο φωτογράφος.

«Η αρκούδα, που δεν ήταν μεγάλη, πρέπει να πέθανε μόλις μερικές ώρες μετά το βίντεο αυτό» είπε ο Νίκλεν, και συνέχισε: «Αυτή είναι η εικόνα της ασιτίας. Οι μυς ατροφούν. Ενέργεια, μηδέν. Είναι ένας αργός και επώδυνος θάνατος».

https://www.instagram.com/p/p

Καθώς οι θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται και οι πάγοι λιώνουν, οι πολικές αρκούδες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη βασική πηγή τροφής τους –τις φώκιες. «Πεινασμένες και χωρίς ενέργεια αναγκάζονται να πλησιάζουν οικισμούς για να βρουν τροφή» τονίζει η ομάδα που της Sea Legacy.

Τόσο ο φωτογράφος όσο και τα άλλα μέλη της ομάδας του ερωτήθηκαν γιατί δεν βοήθησαν την αρκούδα. «Φυσικά, η σκέψη πέρασε από το μυαλό μου. Αλλά δεν κυκλοφορώ με όπλο με ηρεμιστικά ή κιλά κρέατος φώκιας» απάντησε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στον Καναδά είναι παράνομο να ταΐζει κάποιος πολικές αρκούδες.

«Δεν θα μπορούσαμε να σώσουμε αυτή την αρκούδα» έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο, και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι αυτή –εάν η θερμοκρασία στη γη συνεχίσει να ανεβαίνει τότε θα χάσουμε τις αρκούδες αλλά και τα πολικά οικοσυστήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ