ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιστήμονες απέδειξαν πως η Γη... μουρμουρίζει

Οι επιστήμονες απέδειξαν πως η Γη... μουρμουρίζει
EPA/LAURENT GILLIERON/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κοπιώδης έρευνα επιστημόνων απ΄ όλο τον κόσμο έδειξε πως η Γη μιλά, για την ακρίβεια… μουρμουρίζει. Οι ερευνητές κατάφεραν μετά από πολλούς μήνες μελέτης να καταγράψουν τον ήχο της Γης.

Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρεται αναλυτικά η προσπάθειά τους να αποτυπώσουν κάτι που μέχρι τώρα ήταν φήμη.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα σε Παρίσι, Στουτγάρδη, Οξφόρδη, για περίπου 11 μήνες είχαν επικεντρώσει την έρευνά τους σε μία επιφάνεια σχεδόν 1,200 τετραγωνικών μιλίων στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού, ανατολικά της Μαδαγασκάρης.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να διαγράψουν όλους τους ήχους που προέρχονταν από εξωγενείς παράγοντες και να καταγράψουν το… μουρμουρητό του πλανήτη μας.

«Μοιάζει σαν πατάς όλα τα πλήκτρα ενός πιάνου, ταυτόχρονα. Δεν είναι όμως καθόλου αρμονικός ο ήχος», ανέφερε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Εarth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia, Spahr Webb, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά έχει… ακούσει τα αποτελέσματά της.

Ο ήχος δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το ανθρώπινο αυτί καθώς η συχνότητά του είναι 10,000 φορές μικρότερη από εκείνη την οποία οι άνθρωποι μπορούν να πιάσουν.

Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει από πού προέρχεται το μουρμουρητό, καθώς υπάρχει σειρά παραγόντων, όπως οι καταιγίδες, που μπορεί να το δημιουργεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ