ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΕ ανανέωσε τη χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για μία πενταετία

Η ΕΕ ανανέωσε τη χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για μία πενταετία
Διαδηλώσεις κατά της απόφασης #CNNgrNews EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανανέωση, για μία πενταετία, του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, που έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επαρκής πλειοψηφία χωρών της ΕΕ ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της παράτασης της άδειας, όμως η αντίθεση στο ζιζανιοκτόνο εξακολούθησε να είναι έντονη. Μεταξύ άλλων υπήρξε και μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλει την απαγόρευσή του και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο μέλλον.

Η Επιτροπή αναφέρει σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα νωρίς το 2018 ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτης επιβίωσε του «πολέμου» και θα χρησιμοποιείται ακόμη μία πενταετία

Να υπενθυμίσουμε πως στην ψηφοφορία του Νοεμβρίου η ψήφος της Γερμανίας ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έκρινε το αποτέλεσμα. Το ναι του Βερολίνου, που έως τότε διατηρούσε ουδέτερη στάση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με πρώτη την Άνγκελα Μέρκελ να ασκεί κριτική στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας.

Γερμανία: Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας είχε τονίσει πως θα λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η χρήση του ζιζανιοκτόνου στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ