ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σαρωνικός: Και μετά την πετρελαιοκηλίδα, τι;

Σαρωνικός: Και μετά την πετρελαιοκηλίδα, τι;
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017. Ένα μικρό δεξαμενόπλοιο, το Αγία Ζώνη ΙΙ, βυθίζεται στον κόλπο του Σαρωνικού, και ρυπαίνει τις ακτές της Αττικής, από τη Σαλαμίνα μέχρι και τη Βούλα. 

Οι πρώτες εικόνες που κατέφτασαν ήταν αποκαρδιωτικές. Νεκρά πουλιά. Μία απέραντη «μαύρη» θάλασσα. Η πίσσα είχε καλύψει τα πάντα. Μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Το μαζούτ κυριολεκτικά «πότισε» το νότιο παράκτιο μέτωπο της Αττικής. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Σαλαμίνα, η Γλυφάδα, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του Πειραιά. Οι συνέπειες από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν εξαρχής σίγουρο πως δεν θα ήταν μόνο βραχυπρόθεσμες. Οικοσύστημα, περιβάλλον και άνθρωπος «εξέπεμψαν» SOS. Τα συνεργεία καθαρισμού και απορρύπανσης απάντλησαν τόνους μαζούτ. Κάθε μέρα που περνά και μετά τρεις μήνες, η συνολική κατάσταση του θαλασσίου μετώπου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που μάς «βασανίζουν». Πώς επηρεάζονται τα σημεία που υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων; Υπάρχει καταστροφή των θαλάσσιων οργανισμών; Διαταράχθηκε το οικοσύστημα; Τι συνέβη στον πυθμένα; Πόσο κινδύνεψε ή πόσο κινδυνεύει η τροφική αλυσίδα; Τα περισσότερα από τα παραπάνω εκφράστηκαν από τους ίδιους τους δημότες-και όχι μόνο- των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιόντουσαν, εάν μπορούν είτε να κολυμπούν είτε να τρώνε ψάρια, τα οποία αλιεύονται από τον κόλπο του Σαρωνικού.

Στα περισσότερα σημεία των ακτών, η ρύπανση δεν είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, ωστόσο το κολύμπι δεν προτείνεται. Τι λένε όμως οι δήμαρχοι των περιοχών; Ποια είναι σήμερα η εικόνα στις ακτές του Σαρωνικού; Τι λέει η WWF Ελλάς; Δείτε τον απολογισμό της πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού με τη ματιά του CNN Greece…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ