ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θαλάσσια μόλυνση: Η έκκληση των επιστημόνων για τη σωτηρία των θαλάσσιων «γιγάντων»

Θαλάσσια μόλυνση: Η έκκληση των επιστημόνων για τη σωτηρία των θαλάσσιων «γιγάντων»
EPA/CENTRE FOR WHALE RESEARCH HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επιστήμονες ζητούν την άμεση διενέργεια ερευνών για τις επιπτώσεις που έχουν τα μικροπλαστικά στις φάλαινες, τους καρχαρίες και γενικώς στην «υγεία» των ωκεανών, που γεμίζουν από τοξικά κομματάκια πλαστικού. 

Ο Κόλπος του Μεξικό, η Μεσόγειος, ο Κόλπος της Βεγγάλης και η Θάλασσα των Κοραλλιών αποτελούν προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με νέες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιταλία μελέτησαν τα στοιχεία περί απειλών που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά από τα μικροπλαστικά. Αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού – που ορισμένες φορές έχουν μήκος πέντε χιλιοστών – μπορούν να προκαλέσουν απίστευτη ζημιά στη θαλάσσια ζωή, όπως αναφέρει το BBC.

Παρά τους κινδύνους όμως είναι ελάχιστη η έρευνα που διεξάγεται επί του θέματος.

«Η πλήρης διάσταση των κινδύνων από την κατάποση μικροπλαστικών δεν έχει ερευνηθεί ακόμη πλήρως», αναφέρει η Ελίτζα Γκερμανόβ του Πανεπιστημίου Murdoch της Αυστραλίας και ερευνήτρια στο Αμερικάνικο Ίδρυμα Μεγάλων Θηλαστικών.

Μερικοί από τους κινδύνους από την κατάποση των μικροπλαστικών είναι οι ζημιές στο πεπτικό σύστημα, συμπληρώνει η ίδια και αναφέρει πως η θαλάσσια ζωή μπορεί να επηρεαστεί και από τα χημικά που εκχύνονται από τα πλαστικά. Αποτέλεσμα της έκθεσης στα χημικά μπορεί να είναι η αδυναμία αναπαραγωγής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Trends in Ecology and Evolution», αναφέρει πως οι θαλάσσιοι οργανισμοί που τρέφονται από ειδικά φίλτρα, τα οποία επιτρέπουν στο νερό της θάλασσας να εξέρχεται από το στόμα τους, συγκρατώντας τους μικρούς οργανισμούς (πλαγκτόν), με τους οποίους τρέφονται, πρέπει να λάβουν προτεραιότητα στην έρευνα.

Τα ζώα που τρέφονται κατ’ αυτόν τον τρόπο καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για να πιάσουν το φαγητό τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο στόμα τους και πάρα πολλά τοξικά μικροπλαστικά.

Αυτά έχουν παρόμοιο μέγεθος και μάζα με το πλαγκτόν. Οι μελέτες έχουν εντοπίσει χημικά, που συνδέονται με την κατάποση πλαστικού, στους οργανισμούς καρχαριών και φαλαινών.

«Οι μελέτες σε φάλαινες καρχαρίες στη Θάλασσα του Κορτέζ και πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο απέδειξαν την έκθεση τους σε τοξικά χημικά, πράγμα που υποδεικνύει πως αυτά τα ζώα, που τρέφονται με φίλτρο, καταπίνουν μικροπλαστικά», δηλώνει η καθηγήτρια Μαρία Φόσι του Πανεπιστημίου της Σιένα στην Ιταλία, που συμμετείχε στις εν λόγω έρευνες.

«Η έκθεση σε αυτές τις τοξίνες που συνδέονται με πλαστικά αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία αυτών των ζώων, αφού μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την αναπαραγωγή, μεταξύ άλλων».

Οι φάλαινες καρχαρίες που τρέφονται στην Θάλασσα του Κορτέζ της Χερσονήσου Μπάχα του Μεξικό καταπίνουν καθημερινώς λίγο λιγότερα από 200 κομμάτια πλαστικό την ημέρα.

Οι πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο θεωρείται πως καταπίνουν 2.000 μικροπλαστικά ημερησίως.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχουν αναφορές για εύρεση 800 γραμμαρίων πλαστικού στο κουφάρι μίας φάλαινας που ξεβράστηκε σε ακτή της Γαλλίας, ενώ μία δεύτερη, που εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία της Αυστραλίας, είχε στον οργανισμό της πλαστικό που χωρούσε σε 30 σακούλες.

Η έρευνα στις φάλαινες καρχαρίες και παρόμοια με αυτές είδη μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας, ειδικά για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό που στηρίζεται στην άγρια ζωή.

Πολλά ζώα που τρέφονται με φίλτρο είναι στο όριο της εξαφάνισης. Αρκετά είναι πλέον γερασμένα και γεννούν μικρό αριθμό παιδιών κατά τη διάρκεια της ζωής του, πράγμα που οδηγεί στην δραματική μείωση του πληθυσμού τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ