ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με εξαφάνιση ως το τέλος του αιώνα κινδυνεύει ο βασιλικός πιγκουίνος

Με εξαφάνιση ως το τέλος του αιώνα κινδυνεύει ο βασιλικός πιγκουίνος
EPA/TRACEY NEARMY

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η υπεραλίευση στα «παρθένα» νερά γύρω από την Ανταρκτική βάζουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό των βασιλικών πιγκουίνων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ακόμη και με εξαφάνιση του είδους ως τα τέλη του αιώνα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change, σχεδόν το 70% των βασιλικών πιγκουίνων είτε κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, είτε θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν, εξαιτίας των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπαράγονται.

«Αν δεν γίνουν επειγόντως κινήσεις ώστε να σταματήσει ή να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κι αν ταυτόχρονα η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η υπεραλίευση, δεν περιοριστεί, το είδος αυτό θα εξαφανιστεί στο κοντινό μέλλον», προειδοποιεί η Σελίν ντε Μποέκ, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Ο βασιλικός πιγκουίνος, ζει και αναπαράγεται μόνο σε συγκεκριμένα απομακρυσμένα νησιά του Νότιου Ωκεανού, που δεν είναι καλυμμένα από πάγους και η έχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στα νερά του ωκεανού, τα σημεία του νερού στα οποία υπάρχει αφθονία θρεπτικών συστατικών για τη θαλάσσια ζωή, μετακινούνται νοτιότερα. Αυτό σημαίνει πως οι βασιλικοί πιγκουίνοι, που τρέφονται με ψάρια και πλανκτόν που βρίσκονται σε αυτό το μέρος του νερού, θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν πιο μακριά για να βρουν τροφή και άρα θα αφήνουν περισσότερο καιρό μόνα τα πεινασμένα μικρά τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση των ειδικών για το μέλλον του ζωικού βασιλείου στην περιοχή. Είχε προηγηθεί άλλη μία μελέτη σύμφωνα με την οποία ο συνδυασμός υπεραλίευσης και κλιματικής αλλαγής έχει καταστροφικές επιπτώσεις για φάλαινες, φώκιες και πιγκουίνους που ζουν στην Ανταρκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ