ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Σταγονούλης: Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που ευαισθητοποιεί τη νέα γενιά

Ο Σταγονούλης: Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που ευαισθητοποιεί τη νέα γενιά

Τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, ενώ παρατηρείται προσπάθεια για τη διατήρηση της ισορροπίας στη Φύση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και την κινητοποιούν. Ανάμεσα στα περιβαλλοντικά προβλήματα βρίσκεται και η λειψυδρία, καθώς το νερό είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί πηγή ανάπτυξης και πολιτισμού.

Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι μείζονος σημασίας για το «μέλλον» του πλανήτη μας. Στο πλαίσιο αυτό, και με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική συνείδηση διδάσκεται και πως η εκπαίδευση είναι ο δυναμικότερος τρόπος μετάδοσης γνώσης και ενδυνάμωσης μιας ενεργής περιβαλλοντικής κουλτούρας, η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνει την προσπάθειά της στην ευαισθητοποίηση των νέων, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα

2 copy copy copy copy

(Ο «Σταγονούλης», ο μικρότερος εργαζόμενος της ΕΥΔΑΠ)

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, πραγματοποιεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Το ταξίδι του Σταγονούλη» είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, καθώς τότε διδάσκονται βασικές έννοιες για το περιβάλλον, τον κύκλο του νερού, τη διαχείρισή του και τον καθαρισμό του.

3 copy copy copy copy

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη έως και τη λήξη του σχολικού έτους και τρεις μέρες ανά εβδομάδα, οι εκπαιδευτές υποδέχονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι περίπου 150 μαθητές ημερησίως. Εκεί, οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πολύτιμο αγαθό, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν σχετικά με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Παράλληλα όμως, έχουν και τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, καθώς η μάθηση μετατρέπεται σε «παιχνίδι», και οι μαθητές εμπλέκονται και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

4 copy copy copy copy

Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση;

Με ιστορικές αναδρομές πληροφορούνται για τη μακροχρόνια προσπάθεια του ανθρώπου να εξασφαλίσει το αγαθό που είναι ζωτικής σημασίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα νέες μεθόδους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του. Με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και οπτικοακουστικό υλικό που εξάπτουν το ενδιαφέρον τους, γνωρίζουν καλύτερα τη διαδρομή του νερού από τις πηγές υδροληψίας μέχρι να φτάσει καθαρό στο ποτήρι τους και μαθαίνουν για το πρόβλημα ανεπάρκειας των υδατικών πόρων στον πλανήτη. Παράλληλα, ενημερώνονται για πολλά ακόμη θέματα μείζονος σημασίας όπως για παράδειγμα η παραγωγή και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, μαθαίνοντας να εξοικονομούν ενέργεια και να συμβάλλουν στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

Μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα οι νέοι συνειδητοποιούν την αξία του νερού και κινητοποιούνται κάνοντας ορθολογική χρήση του νερού. Αλλάζουν τρόπο σκέψης, αποκτούν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και έτσι αργότερα θα είναι σε θέση να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των υδατικών πόρων. Μικρές πράξεις αρκούν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να κάνουν τον πλανήτη ένα πιο φιλόξενο μέρος…

5 copy copy

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν πως υπάρχει δυνατότητα οι νέοι να αλλάξουν νοοτροπία και να μάθουν να ενδιαφέρονται για ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και συνεπώς στους ίδιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 200.000 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ευρύτερη περιοχής της Αττικής έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει με αρκετούς ακόμη τρόπους στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών. Μέσα από δράσεις και προγράμματα κοινωνικού, πολιτιστικού και ερευνητικού χαρακτήρα διαμορφώνει μία διαλεκτική σχέση μεταξύ πολιτισμού και περιβάλλοντος. Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιεί και διευρυμένα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με τις ανάλογες τροποποιήσεις, καθώς και σε συλλόγους και ενώσεις. Γιατί το περιβάλλον είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, και με το οποίο οφείλουμε να ασχολούμαστε όσα χρόνια και αν περάσουν. Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται ανεξαρτήτως ηλικίας…