ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Νούμερο 16», η γηραιότερη αράχνη στον κόσμο δεν πέθανε από γηρατειά

«Νούμερο 16», η γηραιότερη αράχνη στον κόσμο δεν πέθανε από γηρατειά
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Η γηραιότερη αράχνη στον κόσμο απεβίωσε στην ηλικία των 43 ετών, μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης από επιστήμονες στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αράχνη, η οποία ονομάζεται “Number 16” (Νούμερο 16) δεν πέθανε λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, αλλά εξαιτίας ενός τσιμπήματος από σφήκα. Πριν από την "Νούμερο 16", η αράχνη που «κρατούσε» το ρεκόρ της γηραιότερης ήταν μία 28χρονη ταραντούλα που είχε βρεθεί στο Μεξικό.

Η αράχνη έχει βοηθήσει τους επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό στο να αντιληφθούν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά ενός αραχνοειδούς που μπορεί να βρεθεί στην Αυστραλία, ακόμη και σε κήπους σπιτιών.

«Απ’ ό,τι ξέρουμε πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ηλικία αράχνη που έχει βρεθεί ποτέ και η αξιοσημείωτη ζωή της μας έδωσε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε περαιτέρω τη συμπεριφορά των αραχνών όπως και τη δυναμική του πληθυσμού τους» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Leanda Mason που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Curtin του Περθ.

Η Νούμερο 16 βρέθηκε για πρώτη φορά το 1974 στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Barbara York Main, σχετικά με τις αράχνες σε κεντρικό σημείο της δυτικής Αυστραλίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Μέσα από τη λεπτομερή μελέτη της Barbara καταφέραμε να ανακαλύψουμε πως η διάρκεια ζωής των αραχνών οφείλεται στο ιστορικό της ζωής τους, όπως οι συνθήκες κάτω από της οποίες ζουν» τονίζει η Mason.

Η παρακολούθηση της «Δεκάξι» γινόταν όσο αυτή ζούσε στη φύση. Οι θηλυκές αράχνες συνήθως ζουν στο ίδιο μέρος από την αρχή έως και το τέλος της ζωής τους, οπότε οι επιστήμονες είχαν μαρκάρει την περιοχή της και την παρακολουθούσαν ανά τακτά διαστήματα.

Από την εν λόγω έρευνα οι επιστήμονες κατάλαβαν καλύτερα πώς η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να επηρεάσει το είδος. Η διάρκεια ζωής των αραχνών συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των πέντε και των είκοσι χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ