ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Φράχτης μήκους 44χλμ για την προστασία σπάνιων ζώων

Αυστραλία: Φράχτης μήκους 44χλμ για την προστασία σπάνιων ζώων
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Στην Αυστραλία ο σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισης μαρσιποφόρων και πουλιών από αγριόγατες οδήγησε την εταιρεία προστασίας της άγριας πανίδας της Αυστραλίας (AWC)  στην ανέγερση φράκτη γύρω από το καταφύγιο όπου ζουν τα υπό απειλή ζώα.

Από τότε που ο βρετανικός στόλος μετέφερε αγριόγατες στην Αυστραλία πριν από περίπου 230 χρόνια, το οικοσύστημα της χώρας έχει διαταραχθεί σημαντικά καθώς οι αγριόγατες έχουν ήδη αφανίσει 20 είδη μαρσιποφόρων και αμέτρητα ενδημικά πουλιά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 73.000 θηλαστικά, ερπετά και πουλιά χάνονται ετησίως από επιθέσεις αγριόγατων.

Η ομάδα της AWC έκτισε φράχτη 44 χιλιομέτρων γύρω από το καταφύγιο, απομακρύνοντας πάνω από 60 αγριόγατες σε αναμονή της περιόδου αναπαραγωγής των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Τα μέλη της εταιρείας ελπίζουν ότι η προσπάθειές τους θα επιτρέψουν την επαναφορά 11 ειδών μαρσιποφόρων όπως τα γουέστερν κουόλς, τα μαυροπόδαρα καγκουρό και τα μπίλπις (μαρσιποφόρο μεταξύ αρουραίου και κουνελιού με μεγάλα αυτιά), μεταξύ άλλων, ενώ συγκεκριμένα ευελπιστούν να αυξήσουν τον πληθυσμό ενός είδος καγκουρό, γνωστό ως mala από 2.400 σε 18.000 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ