ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
PIXABAY

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως το 2040 η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει το όριο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, γεγονός που μεταφράζεται ως «απειλή» και για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να ανατρέψουν τις δυσοίωνες προβλέψεις και να κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο αυστηρό όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, που συμφωνήθηκε το 2015 στο Παρίσι, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters, και στην οποία υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Το τελικό κείμενο της έκθεσης πρόκειται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, στη Νότια Κορέα και θα αποτελέσει τον κύριο επιστημονικό «οδηγό» που θα κληθούν να ακολουθήσουν τα κράτη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ (IPCC) προειδοποίησε την παγκόσμια κοινότητα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστεί ο στόχος που είχε τεθεί από την Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή το 2015. Στη Συμφωνία μετείχαν πάνω από 200 κράτη τα οποία συμφώνησαν να εργαστούν σκληρά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα διατηρηθεί «σημαντικά χαμηλότερα» από τους 2 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας ως αυστηρότερο στόχο τον 1,5 βαθμό. Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία όμως, ο στόχος της έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Παρότι η διαφορά μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών μπορεί να φαίνεται αμελητέα, στην πραγματικότητα όμως ο μισός αυτός βαθμός θα επηρεάσει σημαντικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί στον 1,5 βαθμό η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει λιγότερο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμύρες, καταιγίδες και επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους να είναι 10 εκατομμύρια λιγότεροι.

Η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 βαθμό σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο ενώ αυξάνεται, κατά μέσο όρο, κατά 0,2 βαθμούς ανα δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ