ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης: Απαράδεκτες οι αναφορές για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» σε εγχειρίδιο των Τιράνων

Αμανατίδης: Απαράδεκτες οι αναφορές για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» σε εγχειρίδιο των Τιράνων
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απαράδεκτο και προσβλητικό χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης το γεγονός ότι σε βιβλία Γεωγραφίας της Αλβανίας γίνεται λόγος για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητηθεί από τη γείτονα χώρα να αφαιρέσει το επίμαχο κομμάτι.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι η Αλβανία είναι εγκλωβισμένη σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και τόνισε ότι η εκπαιδευτική της πολιτική δεν συνάδει με τις αξίες της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες είναι μέλος.

Κατέστησε δε, σαφές ότι για να συνεχιστεί η πορεία της προς την Ευρώπη πρέπει να ικανοποιήσει πέντε κριτήρια που αφορούν στο δικαστικό σύστημα, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ζήτημα των βιβλίων. Το θέμα των σχολικών βιβλίων θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για εθνικιστική αλαζονεία και σοβαρή πρόκληση των Τιράνων που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ