ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πέντε ερωτήματα - κλειδιά των εκλογών της Κεντροαριστεράς

Τα πέντε ερωτήματα - κλειδιά των εκλογών της Κεντροαριστεράς
EUROKINISSI

Μετά από μια μακρά περίοδο αντεγκλήσεων των υποψηφίων σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα της ψηφοφορίας για τον αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η διαδικασία μπαίνει επιτέλους σε ράγες. 

Μετά από μεγάλες προσπάθειες της Επιτροπής Αλιβιζάτου, έχουν "κλείσει" σχεδόν όλα τα ζητήματα που το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν αφορμές για εσωτερικές αντιπαραθέσεις κι ερωτήματα για το αν οι φορείς της Κεντροαριστεράς θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία.

Αναλυτικά:

Πρώτον, η κοινοπραξία Wind-OTS ανέλαβε τη μηχανογραφική υποστήριξη της ψηφοφορίας με το "λογικό" κόστος των 260.000 ευρώ.

Δεύτερον, παρά τη μεγάλη πίεση που άσκησε ο Στ. Θεοδωράκης, δεν πρόκειται να υπάρξει δυνατότητα διαδικτυακής ψήφου. Μολονότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το δοκιμασμένο κρατικό σύστημα "Ζευς", η άρνηση της κ. Γεννηματά ήταν κατηγορηματική. Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Τρίτον, οι εκλογές θα γίνουν είτε την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου είτε τις δύο πρώτες του Δεκεμβρίου –το ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Δεκέμβριο το είχε γράψει πρώτο το CNN Greece. Η αρχική ημερομηνία, 5 Νοεμβρίου, εγκαταλείπεται γιατί η τεχνική προετοιμασία χρειάζεται μίνιμουμ 45 ημέρες.

Τέταρτον, όλοι οι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές από 7 τουλάχιστον περιφέρειες. Οπότε οριστικά στην κούρσα ρίχνονται και οι δέκα υποψήφιοι: Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Μανιάτης, Γ. Ραγκούσης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, K. Γάτσιος, Δ. Τζιώτης και Απ. Πόντας

Τα "5" κλειδιά της κάλπης

Με το ξεκαθάρισμα των διαδικαστικών, μπαίνουμε πια για τα καλά στην πολιτική ουσία, η οποία τις προηγούμενες μέρες είχε χαθεί στον κυκεώνα των διαδικαστικών. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν "5" ερωτήματα - κλειδιά τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα:

- Πόσο μεγάλο θα είναι το εκλογικό σώμα; Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι όσο πιο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων, τόσο πιο πολύ ευνοούνται οι εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι, όπως οι Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης.

- Με ποια διαφορά θα μπει στον δεύτερο γύρο η Φ. Γεννηματά; Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σίγουρα την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Αν η διαφορά είναι πάνω από 15 μονάδες από τον δεύτερο διεκδικητή, θεωρείται μη αναστρέψιμη.

- Θα μπορέσουν οι Στ Θεοδωράκης και Γ. Καμίνης να διαφοροποιηθούν πολιτικά ο ένας από τον άλλο ώστε να ξεχωρίσει κάποιος από τους δύο; Αυτή τη στιγμή οι δυο υποψήφιοι, δημοσκοπικά, βρίσκονται πολύ κοντά, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση, ενώ απευθύνονται στο ίδιο τμήμα του εκλογικού ακροατηρίου.

- Θα καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης να προσεγγίσει το εκτός ΠΑΣΟΚ ευρύ κοινό που φαίνεται ότι δεν τον γνωρίζειαρκετά;

- Οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος θα βρουν τον τρόπο να πείσουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο;

Ίδωμεν. Θα έχουμε δύο γεμάτους μήνες προεκλογικής εκστρατείας όπου πολλά μπορούν να γίνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ