ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει διαπραγματευτική τακτική το Μαξίμου

Αλλάζει διαπραγματευτική τακτική το Μαξίμου
EUROKINISSI

Το Μαξίμου δίνει "γραμμή" για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους. Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει πάρει την απόφαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι όσο σημαντικό είναι αυτό καθαυτό το κλείσιμο της αξιολόγησης, άλλο τόσο είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο.

Αυτό συνεπάγεται, βέβαια, αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, κάτι που, όμως, δεν το παραδέχονται (προς το παρόν;) κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τρία όπλα

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τρία μεγάλα όπλα στη διάθεσή της, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη και με τρία μεγάλα εμπόδια. Τα όπλα της είναι:

- Το γενικό αίτημα της κοινωνίας και, κυρίως, του οικονομικού κόσμου για σταθερότητα. Το αίτημα για σταθερότητα δημιουργεί γενικευμένη ανοχή στην κυβέρνηση και η ανοχή, με τη σειρά της, αφήνει στον Αλέξη Τσίπρα μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

- Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης στον Νίκο Βούτση, το 2017 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, ύψους 1,8% του ΑΕΠ. Πέρα από αυτή καθαυτή τη σημασία της ανάκαμψης, τα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη δίνει πολύ θετικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές και την εγχώρια αγορά.

- Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Τον Σεπτέμβριο το σύστημα Εργάνη κατέγραψε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων 17.128 θέσεων εργασίας. Στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιαμήνου έτους από το 2001. Η αύξηση των θέσεων εργασίας σημαίνει και περισσότερα έσοδα για τον ΕΦΚΑ με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να καλύψει μεγάλο μέρος της μαύρης τρύπας από την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Τρία εμπόδια

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τρία μεγάλα εμπόδια:

- Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δεν κινείται με την ταχύτητα που απαιτείται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί στα τέλη Οκτώβρη. Προϋπόθεση για την καταβολή της είναι να πιαστεί ο συμφωνημένος στόχος για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

- Με δεδομένου τους (πολύ αργούς… ) ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής, μοιάζει απίθανο να ολοκληρωθούν τα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου. Ακόμα πιο απίθανο είναι να ολοκληρωθεί το 80% των προαπαιτούμενων ως τις 6 Νοεμβρίου, όπως θέλει η κυβέρνηση.

- Η υστέρηση των εσόδων υπονομεύει την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Στο οχτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,242 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,765 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου. Η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Ο χρόνος είναι χρήμα

Έχοντας πλήρη επίγνωση τόσο των όπλων που διαθέτει όσο και των εμποδίων που αντιμετωπίζει, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Δηλαδή όσο πιο γρήγορα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, τόσο πιο καλά για την οικονομία. "Περνάει", δηλαδή, η γραμμή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος από τον Φλεβάρη του 2017 υποστήριζε ότι "καλύτερα τώρα μια χειρότερη λύση παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες".

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις "παγώνει" το αναπτυξιακό μομέντουμ της οικονομίας, χωρίς να φέρνει ιδιαίτερα κέρδη για την ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε έχει φανεί στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του τρίτου μνημονίου. Αλλά για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει την μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική της, υποχωρώντας γρήγορα στις απαιτήσεις των δανειστών. Κάτι που δεν θα ενθουσιάσει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ