ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς εναντίον Τσακαλώτου – Συνεχίζεται η κόντρα κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ

Παππάς εναντίον Τσακαλώτου – Συνεχίζεται η κόντρα κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέχεια έδωσε ο Ν. Παππάς στην κόντρα του με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επιτέθηκε ανοιχτά στον υπουργό Οικονομικών, με εκφράσεις που κάθε άλλο παρά "συντροφικές" θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

”Επικοινωνιακό κατενάτσιο"

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε παλιότερη συνέντευξη του είχα κάνει λόγο για "κατενάτσιο" ορισμένων υπουργών, δηλαδή για εσκεμμένη κωλυσιεργία στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων με τους δανειστές. Κατά το κ. Τσακαλώτο το κατενάτσιο "το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες".

Στη χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο Ν. Παππάς ρωτήθηκε αν συμφωνεί ότι κάποιοι υπουργοί παίζουν κατενάτσιο στις συμφωνίες με την τρόικα. Η απάντηση του κ. Παππά δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: "Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της διαπραγματεύεται σκληρά και διεκδικεί το καλύτερο. Νομίζω ότι η χρήση του όρου κατενάτσιο εξυπηρετεί σκοπούς επικοινωνιακούς και ενδεχομένως στοχοποίηση συγκεκριμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου". Δηλαδή, σε μια μόνο φράση, ο κ. Παππάς κατηγορεί τον κ. Τσακαλώτο για:

- Ανειλικρίνεια, αφού χρησιμοποιεί ανακριβείς εκφράσεις χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων,

- Προσωπική στρατηγική, αφού, κατά τον κ. Παππά, η δήλωση Τσακαλώτου αφορά προσωπικές στοχεύσεις,

- Προσπάθεια υπονόμευσης συναδέλφων του.

Πού να μην ήταν σύντροφοι και υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης, δηλαδή…

Μια κόντρα που διαρκεί

Η επίθεση Παππά σε Τσακαλώτο δεν εκπλήσσει, βέβαια, κανέναν. Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί μετά βίας ανταλλάσσουν καλημέρες κατά τις υποχρεωτικές συναντήσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι περιπτώσεις όπου στις κλειστές συσκέψεις, υπό τον κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες έχουν επανειλημμένα έρθει σε οξύτατες αντιπαραθέσεις.

Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει βάλει βέτο, σε περίπτωση ανασχηματισμού, να μην αναλάβουν οικονομικά χαρτοφυλάκια πρόσωπα φίλα προσκείμενα στον κ. Παππά ή ο ίδιος. Γενικά, ο κ. Τσακαλώτος κατηγορεί τον κ. Παππά για παλαιοκομματικές λογικές, ενώ από την μεριά του, ο κ. Παππάς θεωρεί ότι ο κ. Τσακαλώτος λειτουργεί πρωτίστως ως "τασάρχης" των 53 και δευτερευόντως ως μέλος της κυβερνητικής συλλογικότητας.

Ο παράγων Σκουρλέτης

Το power game, όμως, των κορυφαίων της κυβέρνησης έχει τρεις πόλους. Ο "τρίτος άνθρωπος" είναι ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος είναι σε κόντρα τόσο με τον κ. Παππά όσο και με τον κ. Τσακαλώτο. Όταν ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει τη δήλωση περί κατενάτσιου, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ότι "φωτογράφιζε" τον κ. Σκουρλέτη. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στα περί κατενάτσιου, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές εναντίον του κ. Τσακαλώτου: "Καταρχάς μου είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσω το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άρα θα μιλήσω για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Πώς βλέπω τη διαπραγμάτευση για παράδειγμα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση κάθε φορά με τους θεσμούς είναι μία αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην ένταση των σχέσεων του 2015, αλλά όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε από διαφορετική πλευρά και όταν πηγαίνουμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις κερδίζουμε πράγματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όταν πηγαίνεις με μία διάθεση απόλυτης υιοθέτησης των παραινέσεων, των επιταγών και των προσταγών των θεσμών, τότε χάνει η χώρα και ο λαός της".

Το ερώτημα τώρα που προκύπτει από τη συνέντευξη Παππά περί "στοχοποίησης συγκεκριμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου" είναι αν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ρίχνει γέφυρες στον κ. Σκουρλέτη, επιχειρώντας να οικοδομήσει μια άτυπη συμμαχία κορυφής εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Ίδωμεν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ