ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διαψεύδει ο Κώστας Κατσίκης ότι θα καταψηφίσει νομοσχέδιο για την ιατρική χρήση κάνναβης με αφορμή έγγραφη απάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης. Την ίδια ώρα πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν στο CNN Greece πως προτεραιότητα έχει η αξιολόγηση.

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε ένα νέο επεισόδιο «κρίσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσαφηνίζει ότι δεν θα είχε αντίρρηση στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών. Υποστηρίζει ότι το ερώτημα που του τέθηκε, σε άτυπη συνομιλία με δημοσιογράφους, αφορούσε στην χρήση ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, «Απήντησα ότι «είμαι αντίθετος» σε αυτό το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι «είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς», διευκρινίζει ο Κώστας Κατσίκης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν στο CNN Greece πως η ιατρική χρήση κάνναβης είναι κάτι που συζητείται και πως στις προθέσεις της κυβέρνησης να έρθει σχετική ρύθμιση προς ψήφιση, αποφεύγουν ωστόσο, να προσδιορίσουν πότε θα γίνει αυτό, καθώς στην παρούσα φάση δίνεται βαρύτητα στο θέμα της γ’ αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Ανδρέας Ξανθός στην έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ και διατηρώντας τους περιορισμούς του κρατικού μονοπωλίου για την πρόσβαση των ασθενών στη χώρα στα σχετικά σκευάσματα».

Στην ίδια απάντηση σημειώνει πως οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για το κρατικό μονοπώλιο είναι απολύτως απαραίτητες, δεδομένου ότι όταν αυτό θεσμοθετήθηκε δεν είχε λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προοπτική αξιοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, διάθεση σκευασμάτων).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ