ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Νετανιάχου: Συμφώνησαν για εμβάθυνση συνεργασίας

Τσίπρας-Νετανιάχου: Συμφώνησαν για εμβάθυνση συνεργασίας
REUTERS/Ronen Zvulun

Διευρύνεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με βάση τα όσα εξήχθησαν από τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Οι δυο ηγέτες μίλησαν για υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και για κοινή επιθυμία περαιτέρω εξειδίκευσης της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων τονίζοντας ότι οι δυο χώρες βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής συνεργασίας.

Ανέφερε ότι κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα, την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μιλώντας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι υπάρχει ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας και μη εξάπλωσης του τζιχαντισμού.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο παλαιστινιακό, ώστε να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου για ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια.

Από τη μεριά του, ο κ. Νετανιάχου μίλησε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα λέγοντας ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία, ωστόσο προσέθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και είπε ότι θα ενθαρρύνει ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά φιλία, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ