ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά - Οι νικητές του πρώτου debate (pics)

Η μάχη των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά - Οι νικητές του πρώτου debate (pics)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς… Με εκατέρωθεν αιχμές αλλά και εμφανή ενωτική διάθεση εμφανίστηκαν στη πρώτη τηλεμαχία τους, πέντε από τους δέκα υποψήφιους για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης, χωρίς τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά που διαμήνυσε ότι θα συμμετέχει μόνο στα debates που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από την Επιτροπή Αλιβιζάτου.

Οι κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης τοποθετήθηκαν στα επίμαχα ζητήματα για τη στρατηγική, την πολιτική πρόταση και τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται αποσκοπεί στην ενότητα και την διεύρυνση της προοδευτικής παράταξης. « Ψηφίζουμε για τον αρχηγό εντελώς νέου κόμματος που θα κινείται μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί μονολιθικό ιδεολογικά κόμμα αλλά ένα ευρύ κίνημα που απευθύνεται σ΄ όσους βρίσκονται στο Κέντρο αλλά και σ΄όσους φλερτάρουν με τη ΝΔ και σ΄όσους φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω μια μεγάλη παράταξη », είπε κι άφησε αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά που δεν δέχθηκε να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπερασπίστηκε τη θέση που πήρε για τη ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλλου και υπογράμμισε ότι η προοδευτική παράταξη χρειάζεται να δείξει τόλμη και νέες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μακριά από τις παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος.

DEBATE 2

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος το οποίο θα ενσωματώσει με σεβασμό στην ιστορία τους τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού , απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν σε προγραμματική βάση.

Ο Γιάννης Ραγκούσης τάχθηκε ευθέως κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και τον Κυριάκος Μητσοτάκη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι η συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι εγγύηση για το μέλλον της χώρας ενώ επεσήμανε ότι τις παλιότερες διαφωνίες και συγκρούσεις στον χώρο θα τις κρίνει η ιστορία.

DEBATE 3

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για μεγάλη δημοκρατική σοσιαλδημοκρατική παράταξη που θα καταστήσει την Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα παραμένοντας στο νέο κόμμα και νοιώθει δικαιωμένος για τα ζητήματα που έβαλε σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του νέου φορέα και συγκρούστηκε με τη Φώφη Γεννηματά. Επίσης υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνουν οι εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επιζήμια για τη χώρα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το θέμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι πρόωρο και προσβάλλει τον ελληνικό λαό που θα αποφασίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες θα γίνουν μόνο με προγραμματικές συμφωνίες.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε την κυβερνητική του εμπειρία και τις τομές που προώθησε για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια για μια νέα μεγάλη παράταξη. Προσδιόρισε την ταυτότητα του νέου φορέα ως την έκφραση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που θα βρίσκεται απέναντι στην λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την αγοραία λογική του κ. Μητσοτάκη.

Ο γύρος των... πρσωπικών αντιπαραθέσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το δεύτερο σκέλος του debate, όπου οι υποψήφιοι έθεταν ερωτήματα ο ένας τον άλλον.

«Θα διατηρήσεις τη θέση του δημάρχου; Εγώ αφιερώνω 18 με 20 ώρες την ημέρα στο Ποτάμι εσύ το εμφάνισες ως part time job», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον Γιώργο Καμίνη.

«Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα. Ο Ρέντσι δεν παραιτήθηκε. Ο Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων και του κόμματός του, όπως και ο Μιτεράν», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε: «το θέμα είναι πώς κατανέμει κανείς δημιουργικά το χρόνο του. Εδώ δεν πάμε για ένα αρχηγικό κόμμα, πάμε να φτιάξουμε συλλογική ηγεσία όπου θα έχουμε όλοι ρόλο. Πάντοτε στη ζωή μου έκανε δύο πράγματα με επιτυχία και συνέπεια».

DEBATE 4

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με την σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αφού το Ποτάμι ανήκει στον κεντρώο χώρο γιατί δεν επέλεξε να συνεργαστεί στη Βουλή με το κόμμα των φιλελευθέρων αλλά με τους σοσιαλδημοκράτες.

«Ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος. Το μέλλον θέλει ενώσεις το κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Αφού δεν πήγε όπως θα ήθελες το Ποτάμι γιατί να πάει με την ηγεσία σου καλύτερα ο νέος φορέας;», αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης με τον Σταύρο Μανιάτη να του απαντά:

«Μπορεί να σε ξεχωρίζω αλλά είσαι βουλευτής που από 40% πήγε στο 4%, πώς μπορείς να ρωτάς για ένα κόμμα που από 6% πήγε στο 5%. Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε; Ο Κύρκος απέτυχε; Ο Μάνος απέτυχε; Το ίχνος που αφήνει κάθε κόμμα δεν είναι πάντα ανάλογο με τα ποσοστά του. Χρειάζεται τολμηρότητα και γρήγορες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ