ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στις ΗΠΑ: H Ελλάδα επέστρεψε

Τσίπρας στις ΗΠΑ: H Ελλάδα επέστρεψε
Twitter @tsipras_eu

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»), τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του στο National Hellenic Museum.

«Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να κάνουμε ξανά την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους Έλληνες της ομογένειας.

«Η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε και συνέχισε:

Σήμερα στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβασή της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως όταν λέει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, δεν εννοεί στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. «Αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή», είπε και πρόσθεσε ότι «ενδυναμώσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας». Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα ως αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα ασταθείς περιοχές στον κόσμο, ως χώρα με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην περιοχή της και πέραν αυτής, ως χώρα αποφασιστική όπου χρειάζεται, απέναντι σε απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, «η Ελλάδα επέστρεψε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος που είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Σικάγο, «μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη». Είπε ότι οι Έλληνες της ομογένειας μπορεί να έφυγαν από την πατρογονική γη για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από την διευθύντρια του μουσείου Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Τζον Κάλαμος.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Παρόντες ήταν επίσης οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Λευτέρης Κρέτσος. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Ευγενία Πετροπούλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, αλλά και ο Τζον Κουδούνης (CEO της Kalamos Investments, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ