ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιπαραθέσεις με φόντο τη συμφωνία για τα F-16

Έντονες αντιπαραθέσεις με φόντο τη συμφωνία για τα F-16

«Φωτιές» έχει ανάψει στην πολιτική σκηνή η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας», ήταν η δήλωση του αμερικανού προέδρου που άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στο κόστος της «δυνητικής» συμφωνίας το οποίο φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υποστήριξε πως ο λογαριασμός δεν θα ξεπερνά τα 1,1 δισεκ. και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του κόμματός του. Η αντιπαράθεση πέρασε και στη Βουλή με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκούν έντονη κριτική.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το εκτιμώμενο κόστος που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας και αυτό λόγο για αναβάθμιση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μέσω twitter, «διόρθωσε» το ποσό.

Αντιπαράθεση Π.Καμμένου με την ΝΔ

«’Οροφή’ για την Ελλάδα, για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας-15ετίας», ανέφερε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας πως «τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, μετά το πέρας της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της τόνισε πως «δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο υπουργός Άμυνας, με ανακοίνωση αυτή τη φορά, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την εν λόγω δήλωση, «παρακαλώντας» τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια».

«Στήριξη» Τζανακόπουλου στον υπουργό Άμυνας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτώμενος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την υπόθεση, έκανε λόγο για μία αναγκαία συμφωνία, προκειμένου, όπως είπε, να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».

Όσον αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης διευκρίνισε, ότι το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. ευρώ αλλά όσον αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας έτσι τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, είπε.

«Κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς», είπε σχετικά με τις αντιδράσεις και συμπλήρωσε: «Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά είναι κόστος το οποία πρέπει να αναλάβει το ελληνικό κράτος διότι διαφορετικά θα πάνε χαμένες επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ, εκτός εάν θεωρούμε ότι δεν πρέπει η αεράμυνα της χώρας να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι λίγο υπερβολική. Είναι η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών. Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αυτές υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και η κυβέρνηση έκανε ότι έκρινε ωφέλιμο για την ελληνική πλευρά.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα F-16

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το θέμα πέρασε και στην Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν την κριτική τους στο λογαριασμό των 2,4 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας γενικόλογες και ανέξοδες τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Ακούσαμε τι θα κερδίσει η Αμερική από τα F-16, αλλά δεν ακούσαμε τι θα κερδίσει η Ελλάδα», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ και στρέφοντας τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «εκλέχθηκε ως πρωθυπουργός του «πάρτα όλα» και αποδείχτηκε ο πρωθυπουργός του «δώστα όλα» και τσάμπα».

Εικονική χαρακτήρισε την πραγματικότητα που καλλιεργεί η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Σαφή θέση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ζήτησε από τη ΝΔ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι είναι η μόνη δύναμη που αμφισβητεί τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Σε ότι αφορά στην αναβάθμιση των F-16, ο Κώστας Σκρέκας, απαντώντας, διευκρίνισε πως η διατήρηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτονόητη και η ΝΔ τη στηρίζει.

884579

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Μετά το πέρας της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εν λόγω αναβάθμισης.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2.404 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Βασικός ανάδοχος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα είναι η Lockheed Martin, με έδρα το Τέξας. Η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V, πράγμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έως και 125 σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), 123 ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιας πλοήγησης LN260 (EGI) και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V και αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο DSCA χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη» και τόνισε πως «η αναβάθμιση των αεροσάκων F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει τη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το NATO».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ