ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος για τη συμφωνία των F-16: Το Κογκρέσο ίσως αποφασίσει ότι η αναβάθμιση θα είναι μια βοήθεια

Καμμένος για τη συμφωνία των F-16: Το Κογκρέσο ίσως αποφασίσει ότι η αναβάθμιση θα είναι μια βοήθεια
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Το Αμερικανικό Κογκρέσο, που συνεδριάζει σήμερα, μπορεί να αποφασίσει πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα γίνει ως «βοήθεια» προς την χώρα μας, και άρα να είναι ολόκληρη ή μέρος της δωρεάν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην συμφωνία με τις ΗΠΑ. 

«Δεν θα φτάσουμε ούτε το 1,1 δις. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας και θα κρίνει εάν θα είναι μια βοήθεια. Μπορεί μέρος ή όλο το ποσό των F 16 να είναι αμερικανική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ερωτώμενος για το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε πως: «Δεν διαψεύδουμε τον Τραμπ. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών. 123 αεροσκάφη αν αναβαθμιστούν στο σύνολό τους, θα κοστίσουν τόσο, ωστόσο εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε όλα τα αεροσκάφη. Η έγκριση δίνεται για το σύνολο και η Ελλάδα επιλέγει όσα θέλει».

Η Ελλάδα όμως, που είναι ο «πελάτης» στην υπόθεση αυτή, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει την αναβάθμιση μόνο ενός μέρους του συνόλου των F-16 και το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές αντιδράσεις που προέκυψαν από αυτή την συμφωνία, είπε:

Αυτό που έγινε και ενοχλεί κάποιους, είναι ότι έγινε μια διακρατική συμφωνία, δηλαδή δεν υπάρχουν μεσάζοντες και άρα αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου και άλλοι που έπαιρναν μίζες και τώρα δεν θα πάρουν.

«Εξουσιοδοτηθήκαμε από την Βουλή να διαπραγματευτούμε την αναβάθμιση των F-16», είπε και πρόσθεσε πως την απόφαση αυτή της Επιτροπής Άμυνας, είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία, ενώ άλλα κόμματα, είχαν δώσει «ψήφο ανοχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ