ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο

Τσίπρας: Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο
REUTERS/Kevin Lamarque

Τρία στοιχεία συνοψίζουν την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Ο σεβασμός προς τη χώρα και τους Έλληνες,  η αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και φυσικά η στήριξή στην οικονομία που ανακάμπτει. Αυτά δήλωσε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

«Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Η χώρα μας αναγνωρίζεται πια από όλους ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ως χώρα – κλειδί στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση μιας σειράς δύσκολων προβλημάτων στην γειτονιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία για τα μαχητικά F-16, τονίζει:

Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια. Η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι κάτι επιβεβλημένο για την άμυνα της χώρας. Δεν μιλάμε για νέες αγορές αλλά για εκσυγχρονισμό των υπάρχοντων αεροσκαφών, που θα μας εξασφαλίσει τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας στην περιοχή για την επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα και την γ’ αξιολόγηση λέει: «Στο εξωτερικό, οι πάντες αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Ο στόχος μας είναι να γράψουμε το τέλος σε μια μαύρη περίοδο για την Ελλάδα. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας ασχοληθούν με το να γράφουν σενάρια (αυτό) καταστροφής.

«Θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Και πιστεύουμε ότι ώτα δεν έχουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και οι πολίτες που αρνούνται την επιστροφή σε μια ακροδεξιά εκδοχή του παρελθόντος», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ