ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για τα F-16: Η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί το 2025

Βίτσας για τα F-16: Η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί το 2025
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Όλη αυτή η αναβάθμιση  θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στο 2025, σταδιακά. Υπολογίζω ότι από το 2019, θα έχουμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα». Αυτά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16 και την συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Για το κόστος της συμφωνίας, μιλώντας στον Realfm, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι: «Από τον προϋπολογισμό μας την επόμενη δεκαετία θα βγουν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του μεγαλύτερου κομματιού του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αυτή τη στιγμή η οροφή όσον αφορά στο κόστος είναι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Αν παραμείνει 15 ημέρες εκεί, αν το συζητήσουν και το εγκρίνουν, μας το στέλνουν κατευθείαν. Δηλαδή, αν περάσουν 15 ημέρες θεωρείται εγκεκριμένο, μας το στέλνουν και εμείς στέλνουμε πίσω την LOA, αφού συζητηθεί, και μετά έρχεται στη Βουλή».

Ερωτηθείς για ποιον λόγο η Ελλάδα προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και όχι στην αγορά νέων, είπε: «Από τη μια μεριά, είναι για λόγους αποτελεσματικότητας και δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάρουμε καινούρια F-16. Αν συζητούσαμε για καινούρια, την πέμπτη γενιά, τότε μιλάμε για άλλου επιπέδου κόστη, τα οποία δεν περιλαμβάνουν μόνο το κόστος του κάθε αεροπλάνου, αλλά και νέες εγκαταστάσεις και εκπαιδεύσεις».

Πρόσθεσε επίσης ότι αν η κυβέρνηση επέλεγε άλλου τύπου αεροπλάνα, αυτό θα ήταν πάρα πολύ κοστοβόρο.

«Αυτή τη στιγμή στον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό έχουμε 500 εκατ. για εξοπλιστικά. Στο βάθος μιας δεκαετίας είναι 5 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές. Με βάση αυτό, κάνουμε τους υπολογισμούς μας τι θα συζητήσουμε, τι θα αναβαθμίσουμε , τι πιθανά θα αγοράσουμε. Όλα αυτά τα έξοδα είναι ήδη προϋπολογισμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ