ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας

Τζανακόπουλος: Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η τάχιστη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «ώστε να έχουμε την άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018», η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους «ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους» και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ως «απαραίτητη εξασφάλιση της αυτοδύναμης πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος» είναι τα συγκεκριμένα απαραίτητα βήματα με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν έχει την διάθεση να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά. Δεν φαίνεται να προκύπτουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ και στα ζητήματα των προαπαιτουμένων βρίσκουμε κοινούς τόπους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς επιτροπείας» το οποίο σημαίνει ότι «δεν θα υπάρχει πλέον μια λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους».

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική παρακολούθηση και εποπτεία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης» πρόσθεσε.

Είπε ότι με την λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας «και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».

Ως προς τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, αφού επισήμανε ορισμένα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης σημείωσε ότι για την κυβέρνηση «το βασικό ερώτημα είναι ποιά ανάπτυξη; Και εμφανίζεται σήμερα η πολιτική και κοινωνική διαιρετική γραμμή. Από τη μια, η ανάπτυξη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας και από την άλλη η δίκαιη ανάπτυξη της ισότητας, της αλληλεγγύης, η ανάπτυξη με αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η δημοσιονομική πορεία για το 2017 «είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016», τονίζοντας στη συνέχεια ότι το βασικό ερώτημα «δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016 όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με 517 εκατομμύρια».

«Επιτυχία το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ»

Ερωτηθείς για το πώς αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτή «ήλθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα».

Αναφέροντας την σειρά συναντήσεων με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την τελευταία διετία ως αποτέλεσμα της «ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει από το 2015 και μετά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε οτι η χώρα «έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων αφήνοντας οριστικά πίσω της την πενταετία διεθνούς απομόνωσης από το 2010 έως το 2014».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και συνολικά το ταξίδι ως επιτυχία εστιάζοντας στην συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για την διερεύνηση επενδυτικών δυνατοτήτων και στην «σαφή στήριξη του Αμερικανού Προέδρου στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Ως προς την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις «κοινές αξίες» με τον Ντ. Τραμπ και τη συμφωνία για τα F-16, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι εκπεφρασμένες και σαφείς» και επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μιλά «για τις κοινές αξίες του ελληνικού και του αμερικανικού λαού».

Τόνισε ότι το θέμα των F-16 εξαντλήθηκε και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη βουλή, προσθέτοντας ότι «επρόκειτο για μια αναγκαία κίνηση την οποία είχε αιτηθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2009, θα κοστίσει 1,1 δισ ευρώ σε βάθος δεκαετίας και θα επιβαρύνει επιπλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό».

«Στη ΝΔ πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί, σαν τον κ. Γεωργιάδη»

Σε ό,τι αφορά τις «ακραίες τοποθετήσεις» του αντιπροέδρου της ΝΔ με αφορμή την επίσκεψη στη Μακρόνησο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχήν χαρακτήρισε την εκδήλωση ως φόρο τιμής «στην Ιστορία, τον αγώνα και την θυσία χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί καθήκον της Αριστεράς η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό στους οποίους για δεκαετίες επιδίδεται η Ακροδεξιά ως φυσικός συνεχιστής του κράτους των εθνικοφρόνων».

«Είναι απολύτως λογικό, όταν η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί σαν τον κ. Γεωργιάδη να εκφράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο για ένα τόπο μαρτυρίου σαν την Μακρόνησο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας «δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι αρκετά τα παραδείγματα παραληρηματικών ακροδεξιών που τελικά ηττήθηκαν και έμειναν στην ανυποληψία ως αποτέλεσμα της επικράτησης των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ