ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτα τα σχόλια του ισπανού πρέσβη, να ανακαλέσει

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτα τα σχόλια του ισπανού πρέσβη, να ανακαλέσει
EUROKINISSI

Ανακοίνωση αναφορικά με τις δηλώσεις του ισπανού πρέσβη σε κυριακάτικο μέσο ενημέρωσης εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την «έκπληξη» που προκάλεσαν τα σχόλια του διπλωμάτη.

Ο ισπανός πρέσβης σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές, δεν προχώρησε σε καταδίκη της προσπάθειας απόσχισης της Καταλονίας, ενώ ανέφερε πως μίλησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του εξέφρασε την στήριξή και την κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την ελληνική κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για σχόλια που «προσβάλουν το Σύνταγμα της Ελλάδας», καθώς ο πρέσβης, ισχυρίζεται «ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση». Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με την καταδίκη από πλευράς του Προκόπη Παυλόπουλου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση», τονίζει ακόμη το ΥΠΕΞ.

«Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση κλείνοντας.

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απορρίψει τις μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της Ισπανίας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ