ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Πυρ ομαδόν σε Γεννηματά-Θεοδωράκη και καταγγελίες για «κρυφή συμφωνία»

Κεντροαριστερά: Πυρ ομαδόν σε Γεννηματά-Θεοδωράκη και καταγγελίες για «κρυφή συμφωνία»
eur

Ολομέτωπη επίθεση στην Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη εξαπέλυσε ο Γιώργος Καμίνης, μετά την αποκάλυψη, χθες, στη τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα, ότι δεν θα ενωθούν οι ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει σε δήλωσή του, ότι γίνονται κρυφές συμφωνίες με στόχο ο καθένας να κρατήσει τα δικά του μικρά σχήματα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Χθες, με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών.

Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του.

Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών.

Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.

Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε.

Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του.

Αυστηρή απάντηση στη επίθεση του Γ. Καμίνη έδωσε από την πλευρά του ο Σταύρος θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τη πρότασή του για την ταυτότητα και το χαρακτήρα του νέου φορέα, «ξαφνιάστηκα με τις αντιρρήσεις. Η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Κλιμακώνοντας την ανταπάντησή του στο δήμαρχο Αθηναίων και συνυποψήφιό του για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιαβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσει εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος». Πρόσθεσε μάλιστα δηκτικά: «Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες».

Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε να υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ο κόσμος ψήφισε δύο κόμματα και πρέπει να πάνε μέχρι τις εκλογές και μετά την εκλογή αρχηγού θα συνεργάζονται», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να απωλέσουμε τις δυνατότητες εκπροσώπησης και να διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Έστρεψε τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μέχρι να γίνει το συνέδριο αυτός ο χώρος δεν θα έχει κόμμα; Θα έχει μόνο τον αρχηγό; Επικίνδυνες σκέψεις που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία. Ρωτήστε τον κ. Καμίνη και τον κ. Ανδρουλάκη. Αν εκλέγουν ποιος θα τους εκπροσωπεί;».

«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον νέο φορέα». Αυτό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μία ημέρα μετά το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

debate

Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

«Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μία εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μία λειτουργία, μία άποψη και μία ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης έκαναν μία συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν "μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας" και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μία κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε.

Για τον Γιάννη Ραγκούση η εν λόγω αποκάλυψη αποτελεί μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη, ότι δηλαδή ερήμην όλων, έχουν κρυφά συμφωνήσει την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου.

«Η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου» επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει ότι δεν μπορεί να τη θεωρήσει ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση.

«Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας» υποστηρίζει και ζητάει ως επιτακτική υποχρέωση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν την διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης.

Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα» είναι η ενωτική λύση, όπως τη χαρακτηρίζει ο Γιάννης Μανιάτης που την προτείνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και στην εξέλιξη του εγχειρήματος.

«Όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες;

Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε;

Δεν είναι σαν να καθιστούν αναξιόπιστη στην κοινωνία την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου κινήματος;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνει και τονίζει ότι «το νέο, υπό ίδρυση κίνημα, όπως έχουμε όλοι συμφωνήσει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι άθροισμα μηχανισμών ή συνεταιρισμός φεουδαρχικών συμφερόντων, αλλά σύνθεση τάσεων και ιδεών, άθροισμα κοινωνικού ακτιβισμού, δύναμη πολιτών, πρόταση ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο στην πράξη».

Προτείνει σε όλους τους συνυποψηφίους του, στην επόμενη τηλεμαχία της 6ης Νοεμβρίου, να δεσμευτούν ότι η πρώτη πράξη της νέας ηγεσίας θα είναι η ενοποίηση και η ενιαία έκφραση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

«Η λύση για την ενότητα είναι μία: ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα» υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ